VIDEO SDP predlaže odgodu plaćanja kredita na 12 mjeseci

Nakon što je prošlog tjedna predstavljen SDP-ov Paket od 10 zakona za spas gospodarstva, danas je detaljnije predstavljen Prijedlog zakona o moratoriju na kreditne obveze dužnika iz tog paketa. Prijedlogom zakona je predviđena hitna mjera odgode plaćanja od 12 mjeseci obveza iz ugovora o kreditu. Cilj zakona je spriječiti ozbiljnu gospodarsku štetu i održati financijsku stabilnost u Republici Hrvatskoj u pogledu posljedica proglašenja epidemije koronavirusa.

S obzirom da Vlada nije pravovremeno pristupila aktivnostima u rješavanju ovog pitanja, SDP je pristupio izradi ovog Zakona kojim predlaže rješenje, a ne da građani ovise o dobroj volji i milosti banaka i Vlade, a to rješenje je moratorij na godinu dana.

„Smatramo da odgoda od tri mjeseca neće biti dovoljno dug period jer će građani osjetiti određeni pritisak te neće znati što će biti nakon 3 mjeseca i kako će otplaćivati svoje obaveze. Radi se o psihičkom momentu, da se kaže da građani imaju godinu dana moratorija na njihove kreditne obveze. Ne radi se o otpisu, nego o odgodi. Financijskom sektoru se neće ništa dogoditi, imat će naplatu koja je realna i sve ono što ide u korist hrvatskim građanima ide i u korist banaka. Epidemiološki će kriza možda trajati tri mjeseca, ali gospodarski će to biti duže,“ istaknuo je Boris Lalovac.

Dodao je i da se u proteklim godinama po statistikama HNB-a pokazalo da su građani najbolji platiše kredita jer postoji samo 5% neplatiša. Građani plaćaju svoje obveze i mora im se omogućiti ovakva fleksibilnost. Također, uputio je apel Hrvatskoj narodnoj banci da svaka dva tjedna izvještava hrvatsku javnost koliko se odobrilo likvidnosti u hrvatsko gospodarstvo. Ključno je osigurati likvidnost između dobavljača, to će omogućiti brži izlazak iz krize.

„Ovo pitanje se mora regulirati zakonom. Mjera Hrvatske udruge banaka nije jednaka za sve. Važno je napomenuti i da oni građani koji smatraju da im mjera koju predlažemo nije potrebna jer imaju stabilne prihode, neće je morati koristiti. Oni građani koji će koristiti mjeru neće vraćati kredit u trajanju od godine dana, neće im teći kamate, a nakon isteka 12 mjeseci, otplata kredita se nastavlja u onom iznosu i onim ratama gdje je otplata stala. To je pitanje koje se mora urediti zakonom jer jedino zakonom možemo osigurati da mogućnosti budu jednake za sve građane i poduzetnike bez obzira u kojoj se poslovnoj banci nalaze,“ naglasio je Peđa Grbin.

Grbin je upozorio i da je potrebno što prije regulirati i čitav niz drugih područja. Zemlje poput Slovenije i Njemačke su donijele daleko sveobuhvatnije i bolje mjere za građane i poduzetnike. SDP je spreman na raspravu kako bi mjere bile što bolje. O Vladinim aktivnostima puno govori da je na ovotjednom rasporedu za raspravu u Hrvatskom saboru pet zakona, od kojih samo jedan ima polovičnu povezanost sa krizom. Istaknuo je da se SDP u ovom trenutku ne opterećuje sa otporom banaka. Kriza je veća nego 2009. godine i to zahtijeva i opravdava snažnije mjere. Naš prijedlog je dobar i za građane i za poduzetnike i za banke i za državu, piše SDP.

Okrugli stol

Nakon što je SDP u petak uputio u saborsku proceduru paket od 10 zakona za spas gospodarstva, Savjet za Gospodarstvo SDP-a organizirao je virtualni okrugli stol na temu “Ekonomska politika i posljedice COVID-a”. Moderator okruglog stola bio je prof. dr. sc. Josip Tica, a gosti prof. dr. sc. Mladen Vedriš, Goranko Fižulić, dipl. ing. i Zvonimir Mršić, MBA.

Tica je istaknuo da nema vremena za čekanje, potrebe su hitne odluke, a ne odgode. Kriza može trajati možda čak i 18 mjeseci, treba se ozbiljno pripremati za najcrnji scenarij i fokusirati se na pomoć realnom sektoru.

Mršić vjeruje da nije izgledno da će poduzeća od lipnja moći nastaviti slobodno djelovati kao što su djelovala prije mjesec dana.

“Trenutno 50-60 posto ekonomije ne radi ili nema mogućnost raditi, treba razmišljati o potpuno novom business modelu nakon što kriza prestane,” rekao je, prognoziravši da bi kriza mogla potrajati i do 12-18 mjeseci te da će problem biti ponovno pokretanje ekonomije.

Svi se slažu da je Hrvatska u naredna tri mjeseca u ozbiljnim problemima. No, ako ispucamo sve naše kapacitete u tri mjeseca, upozorava Fižulić, što će biti nakon? Imamo sektore koji su pogođeni u prvom valu, a postoji i dobar dio onih koji će stradati tek u narednim mjesecima.

“Svaka vlada bi trebala postaviti prioritete: zdravlje, osiguranje minimalnih uvjeta preživljavanja za stanovništvo i nakon toga činiti sve da onaj dio sektora koji će sigurno moći povući kada kriza mine opstane. Nije dobro da Vlada odlaže, već treba otpisivati. Naravno da će nam trebati pomoć EU-a, trebalo je napraviti rebalans proračuna i s planom B dočekati krizu,” rekao je Fižulić.

Profesor Vedriš je istaknuo da su Vladine mjere baždarene na sljedeća tri mjeseca, što je optimistično, ali nije realno.

“Moramo učiniti sve da potaknemo domaću proizvodnju, hitno intervenirati u prehrambenu industriju, ratarstvo i stočarstvo. Potrebno je ojačati poljoprivredu, zadržati zaposlenost, socijalnu koheziju, potaknuti proizvodnju i sačuvati nacionalne resurse – to treba biti osnova ekonomskog paketa,” rekao je Vedriš.

Nema gospodarskog oporavka ako poduzetnici ne prežive, mišljenja je Mršić. Smatra da je odgoda naplate doprinosa koji se temelje na prihodima koji potpuno izostaju potpuno promašena mjera.

“Ministarstvo poljoprivrede treba donijeti odluku da sve ono što je proizvedeno, a neće se moći prodati, bude plaćeno, da bi poljoprivrednici iskoristili resurse da posade nešto drugo što bi eventualno moglo poslužiti za prehranu stanovništva,” rekao je Mršić.

Trebamo što prije pristupiti financijskim institucijama za pomoć, a to su bespovratna europska sredstva, europska sredstva koja će dati Investicijska banka za investicije koje su razumne, te komercijalno zaduživanje “road show”, smatra Vedriš.

Dok su ostale europske zemlje izašle s brojnim mjerama, apsurd je da je jedina mjera hrvatske Vlade to da je odgodila donošenje odluka za tri mjeseca, kaže Mršić.

“Dokle god poduzetnik nema prihoda, nema niti javnih rashoda, koji obuhvaćaju različita neporezna i porezna davanja, plaćanje parafiskalnih nameta i lokalnih prihoda. Brojni gradovi su proaktivniji od hrvatske Vlade, donijeli su brojne mjere poput neplaćanja komunalne naknade, besplatnih vrtića, besplatnog parkinga, smanjenja plaća javnim poduzećima i gradskim upravama,” istaknuo je Mršić.

Treba formirati poseban Fond likvidnosti, koji država mora generirati, a potom s tim novcima napraviti injekciju u djelatnosti kojima je to potrebno.

“Imamo dosta ljudi koji su izloženi i daju izniman doprinos u borbi protiv koronavirusa, kao što su to zdravstveni djelatnici, policija, vatrogasci. Država im treba dati povećanje plaća. A svi oni koji su nezaposleni ili će postati nezaposleni, za vrijeme ove krize trebaju imati naknadu koja im se neće smanjivati svaka tri mjeseca,” smatra Mršić.

VIDEO SDP u saborsku proceduru uputio paket od 10 zakona za spas gospodarstva i radnih mjesta

Facebook Komentari