Ribić: Poduzetnička klasa je nepravedna, agresivna, netolerantna i uskogrudna

Predsjednik Matice sindikata Vilim Ribić komentirao je krizu u javnom i privatnom sektoru. Smatra da je smanjenje plaća u javnom sektoru pogrešan koncept, dodajući kako toga ima samo u Hrvatskoj.

“Svi trebamo biti solidarni kada je zemlja u teškoćama… Pitanje je da li je teret svrhovit i može li pomoći. Prošla financijska kriza nam pokazuje da su neki recepti bili kontraproduktivni. Smanjenje plaća u javnom sektoru je pogrešan koncept”, kaže Ribić, piše N1.

Na konstataciju kako privatni sekror smatra da nije korektno – oni će morati platiti plaćama i radnim mjestima – čelnik Matice sindikata kaže da je on profesionalac te da štiti javni sektor do one mjere do koje je to razumno.

“Govorim kao razuman čovjek i ekonomist. Nema drugog načina nego deficitarnog financiranja. Vrijeme je za zaduživanje. Dug sam po sebi nije zlo, sve zemlje se zadužuju. Zlo je ako ga prokockate”, kazao je.

Da nije bilo duga čovječanstvo bi još bilo u prethistoriji, riječi su , kaže Ribić, svakog uglednog ekonomista. Smatra kako je zaduživanje jedino rješenje.

“Javni sektor se krvavo bori za skromno podizanje plaća zbog nepravedne, agresivne, netolerantne i uskogrudne poduzetničke klase”

“Trenutno vlada psihoza u svijetu poduzetništva, strah, panika među poduzetnicima – što će biti, kako će preživjeti… Ako oni nešto meni zamjeraju ili nama iz javnih sektora onda bi i mi bi njima mogli jako puno zamjeriti. Sada se traži solidarnost javnog sektora, onih koji društvu daju javna dobra. Svaki put kad je kriza onda nam država jako treba. Njima država tada silno treba. Nameće se kao imperativ da država mora pomoći gospodarstvu. Ja to podržavam”, govori Ribić.

Kaže kako se oni u javnom sektoru moraju krvavo boriti za skromno podizanje plaća koje su, kako kaže, daleko ispod vrijednosti kvalifikacija “upravo zbog te poduzetničke klase koja je neobično nepravedna, agresivna, netolerantna i uskogrudna.”

Sukob sa šeficom HUP-a

Nedavno se Ribić sukobio s šeficom Hrvatske udruge poslodavaca (HUP-a) Gordanom Deranjom, koja mu je poručila kako mu se za vrijeme prošle krize “živo fućkalo za 15.000 radnih mjesta u privatnom sektoru”.

“Javni i privatn sektor je neraskidiva organska cjelina. Svaka podjela je jednostrana i stvara štetu. U polemiku sam ušao jer je bila neugodna, rekla da me nije bila briga za 150.000 radnika za vrijeme prošle krize”, rekao je i dodao: “I tada sam govorio da treba ići u deficitarno fianciranje.”

“Moramo vidjeti što će se dogoditi i na međunarodnoj razini. Moramo biti malo strpljiviji, poduzetnicima savjetujem malo strpljenja, svi ćemo biti na istom brodu. Nemojmo predatorski otimati jedni drugima”, kazao je.

“ZOR za sada ne treba mijenjati”
Vlada želi suspendirati Zakon o radu (ZOR) i značajno smanjiti radnička prava. Ribić je rekao kako “Zakon o radu za sada ne treba mijenjati”.

“Nema razloga da se to dira, treba vidjeti… Sindikati su dio ovog društva i moraju suodlučivati. Nema tog sindikalnog lidera, osim nekog luđaka, koji bi eventualno u takvim okolnostima ne bi pristao na korekciju prava.”

“Mi smatramo one koji zastupaju poduzetnike prilično krutima i, da vam pravo kažem, nedovoljno upućenima”, poručio je Vilim Ribić, piše N1.

Facebook Komentari