Murterom kruži poruka s popisom osoba zaraženih koronavirusom, policija istražuje slučaj : Selo će znati prije testiranog i njegove obitelji

Na Murteru je trenutačno 17 osoba zaraženih koronavirusom, a njihova imena, čini se, netko preko poruka šalje po cijelom otoku.

Naime, portal ŠibenikIN došao je do saznanja da Murterom kruži popis ljudi zaraženih koronavirusom. Potvrdila im je to i policija, a prvi glas o tome došao je do njih od osobe iz Murtera, koja je ovih dana također testirana na virus.

– U subotu, 28. ožujka, došli su rezultati prvih testiranih u Murteru i ja sam jedan/jedna od njih i prije nego što sam ja osobno dobio/la poziv jesam li pozitivan/pozitivna ili ne (ne znam za druge) poslan mi je popis svih testiranih s imenima i prezimenima i jesu li pozitivni ili ne – napisao je anonimni čitatelj ili čitateljica.

– Znači, imena i prezimena testiranih su preko poruka slana po mjestu, a i po cijelom otoku, možda i dalje, što je kršenje prava na privatnost i prava na povjerljivost podataka pacijenata, dakle nezakonito djelo. Ovo je nešto uistinu uznemirujuće s moralnog aspekta – da će selo znati prije obitelji i samog testiranog – da se mora znati tko su ‘ti zaraženi’ da bi ih se stigmatiziralo.

Osoba koja je kontaktirala ŠibenikIN kaže da još uvijek posjeduje taj popis, čiji pošiljatelji krše barem dva zakona – Zakon o zaštiti prava pacijenata te Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.

Glasnogovornica PU šibensko-kninske Marica Kosor potvrdila je da je policija upoznata sa slučajem.

– Prijava je zaprimljena te se vrše istražne radnje. Policija će učiniti sve kako bi se zaustavilo slanje tog popisa – rekla je Kosor.

Facebook Komentari