Korona kriza: Dinamo u podužem tekstu objašnjava stanje s plaćama u europskim klubovima

U kakvom će obliku nogomet zaživjeti nakon globalne krize, kada i kako će se nastaviti sportska natjecanja, kakva će biti sudbina sportskih institucija, samih liga, a i nogometa općenito, na koji će način klubovi izdržati snažan ekonomski udar… U ovo doba velike nesigurnosti koja, dakako, nije zaobišla niti svijet sporta, mnoštvo je egzistencijalnih pitanja na koja još uvijek svi tražimo odgovor, piše Dinamo na svojim stranicama.

U cijeloj toj svjetskoj medijskoj kakofoniji na temu sudbine nogometa, koja se proteže od iznimno pesimističnih procjena stručnjaka do onih sa svjetlijim pogledom na budućnost, posebno je teško samim klubovima i akterima. Unatoč specifičnostima različitih liga, posebnostima koja proizlaze iz drukčijih ekonomskih okruženja, zajedničko im je tek neizvjesna budućnost. Kako samih liga, natjecanja, tako i cijeloga europskoga nogometa, a posljedično i klubova. Vidljivo je, stoga, da su u ovim egzistencijalno trusnim vremenima primorani na reakciju.

Sudbina sedmerostrukoga slovačkog prvaka Žiline snažno je upozorenje svim nogometnim akterima i nužno poziva na maksimalnu ozbiljnost i odgovornost s ciljem opstanka. U trenutku prekida nogometnih natjecanja Žilina je čvrsto držala drugo mjesto na ljestvici slovačkoga prvenstva i ovih dana – proglasila bankrot. Klub je predložio igračima privremeno smanjenje ugovora, i to čak 80 posto. Nakon što je 17 igrača odbilo prijedlog o privremenim mjerama, klub je bankrotirao. Sve je više onih koji sugeriraju da bi mogla uslijediti svojevrsna lančana reakcija koja bi zahvatila i druge sportske kolektive.

Svjetski su mediji već pisali o načinu na koji su reagirali Juventus, Barcelona, Bayern, Borussia Dortmund, Atletico Madrid… Igrači i trener Juventusa odrekli su se kompletnih četveromjesečnih prihoda čime će klubu uštedjeti 90 milijuna eura.

Čelnici Barcelone, primjerice, prvotno nisu uspjeli postići dogovor s članovima prve momčadi o smanjenju plaća iako sami igrači ističu da su bili spremni na pregovore. Klub se pozvao na poseban zakon ERTE, koji u ovakvim, izvanrednim okolnostima, omogućava poslodavcu jednostrano smanjivanje plaća. Proslavljeni Lionel Messi kasnije je javno obznanio da svi igrači prve momčadi pristaju na 70 posto manju plaću sve dok traje kriza i pritom napomenuo da će i sami donirati dodatna sredstva kako bi klupski zaposlenici primili pune plaće.

Primjer Barcelone u Španjolskoj su slijedili i gradski suparnik Espanyol kao i Atletico Madrid. Čelnici Espanyola su, primjerice, istaknuli da će restriktivne mjere uključivati samo sportski sektor, dakle prvi muški i ženski sastav, drugu momčad kao i juniorske sastave.

Borussia Mönchengladbach pokrenula je priču u Njemačkoj koju su potom slijedili njezin imenjak iz Dortmunda kao i sam Bayern. Igrači su privremeno smanjili vlastite plaće kako bi pomogli klupskoj radnoj zajednici. Nogometaši Uniona iz Berlina otišli su nekoliko koraka dalje: privremeno su se odrekli kompletnih plaća.

Još je ranije svijet obišla vijest da je Bayernov napadač Robert Lewandowski donirao milijun eura u svrhu borbe protiv virusa.

Engleski drugoligaš Leeds United reagirao je slično kao i njemački klubovi. Leedsovi igrači i njihov proslavljeni menadžer Marcelo Bielsa također su smanjili vlastita primanja kako bi pomogli očuvanju radne zajednice.

Nadalje, prema pisanju Guardiana, neki su skandinavski klubovi izvijestili svoje strane igrače da privremeno smanje vlastite ugovore između 25 i 50 posto ako vrijeme epidemije koronavirusa žele provesti u svojim zemljama.

S druge strane, devetorica igrača švicarskog prvoligaša Siona, među kojima i bivše Arsenalove zvijezde Johan Djourou i Alex Song, otpušteni su nakon što su odbili prijedlog privremenog drastičnog smanjenja plaća.

Pred nogometom je očito neizvjesna budućnost. Svi klubovi imaju problem financija i ukupnih poslovanja. Samo se to razlikuje od kluba do kluba, ovisno o strukturi klupskih prihoda. Negdje su problem prihodi od UEFA nagrada, negdje prihodi od sponzora, TV prava i prodaje…

Sigurno je da nakon što pandemija koronavirusa završi, u nogometu više ništa neće biti kao što je bilo. Tek onda ćemo zapravo vidjeti u kojem opsegu će biti promjene te kako će izgledati nogomet nakon korone, piše Dinamo.

Facebook Komentari