Glas poduzetnika: Plenkoviću, ovo je naših deset zahtjeva

Inicijativa Glas poduzetnika u svega nekoliko dana okupila je u grupi na Facebooku oko 40.000 ljudi. Glavni inicijator je Hrvoje Bujas, vlasnik platforme Crno Jaje, GoHome i Osiguraj me, piše N1.

“Inicijativa okuplja poduzetnike, obrtnike i sve privatnike i zaposlenike privatnog sektora. Komunikacija je započela kroz Facebook grupu i stranicu, gdje se u roku od 24 sata okupilo preko 1.000, a u manje od 7 dana preko 30.000 članova. Inicijativu također, formalno i neformalno, podržava velik broj poslovnih udruga (Nacionalna udruga ugostitelja, HURA, Lipa, CISEX, MBA Croatia, Udruženje organizatora i realizatora događanja, Women in Adria, CRO.AI …). U ovom trenutku Inicijativa je jedina organizacija koja prati i prenosi glas realnog sektora.

Broj tvrtki koje su se službeno priključile inicijativi je veći od 4000, s ukupnim prihodom od 25 milijardi kuna i više od 40.000 zaposlenih i stalnih vanjskih suradnika”, stoji u opisu inicijative na njihovim stranicama.

Deset točaka

Ono što zahtijevaju od vlade može se sažeti u deset točaka koje su objavljene također na njihovim stranicama.

“Zahtijevamo da se za tvrtke, obrte, paušalne obrte i samostalne djelatnosti kojima je naložena obustava rada, koji su direktno njome pogođeni odnosno koji imaju značajan pad prihoda, u svrhu zaštite radnih mjesta stalno i sezonski zaposlenih radnika, omogući:

1. Oslobađanje plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i prireza, u trajanju 3+3 mjeseca
2. Oslobađanje naplate komunalnih naknada, najma državnih i gradskih prostora, javnih površina te ostalih nameta gradova i općina, u trajanju 3+3 mjeseca
3. Moratorij na otplatu kredita i leasinga bez naknada i kamata, u trajanju 12 mjeseci

Zahtijevamo i sljedeće trajne mjere za sve poduzetnike i obrtnike:

1. Trajno omogućavanje plaćanje PDV-a po naplati
2. Trajno ukidanje svih parafiskalnih nameta i obaveznih članarina
3. Trajno ukidanje plaćanja akontacije poreza na dobit
4. Trajno ukidanje minimalne osnovice za doprinose, za direktore i članove društva
5. Pojednostavljenje procesa i znatno snižavanje troška likvidacije tvrtke

Također, slažemo se s postojećim mjerama koje su već odobrene, a za koje zahtijevamo jasnije i transparentnije kriterije te brze rokove realizacije:

1. Subvencija minimalne plaće
2. Osiguranje hitnih, niskokamatnih kredita za obrtna sredstva

Dodatno, predlažemo i da se razmotri mogućnost smanjenja cijena energenata.

Tražimo da se osnuje i Krizni stožer za gospodarstvo kao što postoji Krizni stožer za zdravstvo, u koji bi bili uključeni predstavnici svih pogođenih segmenata gospodarstva”, stoji u zahtjevima.

“Sad je trenutak za stvarnu solidarnost i podjelu ovog tereta s dijelom javnog sektora koji nije na prvoj liniji obrane od pandemije, a koji će također morati sudjelovati u smanjenju plaća i privilegija.

U ovom trenutku bitno je ublažavanje trenutne krize te očuvanje radnih mjesta, ali također ova situacija se treba iskoristiti za smanjenje javnog sektora i optimizaciju državnog aparata, sa svrhom dugoročne održivosti cjelokupnog gospodarstva”, stoji na kraju zahtjeva.

“Ispred Inicijative Glas Poduzetnika: Hrvoje Bujas, Dražen Oreščanin, Berislav Marszalek, Gordana Fabijanić”, stoji u potpisu.

Facebook Komentari