Četiri koraka da ojačate strpljenje u izolaciji i izbjegnete zamjeranje

Kad sve završi bit ćemo ponosni ako smo podržavali jedni druge i zajednicu u ovom stresnom vremenu. Na kraju se osjećamo snažnijima, otpornijima i sretni jer su svi dobro’.

U svim vezama – romantičnim, profesionalnim, obiteljskim ili financijskim – može prema nekome postojati osjećaj ogorčenosti zbog nečeg od prije ili iritacije i netrpeljivosti; a ako provedete godine bježeći od toga, primijetit ćete da vam zbog ljutnje trpi zdravlje, istaknula je životna trenerica i autorica Alexandra Jamieson. Ona kaže kako od ljutnje i zamjeranja dolaze i problemi poput prejedanja ili alkoholizma, a anksioznost nam utječe na razmišljanje, stvara probavne probleme i uzrokuje nesanicu.

Prije ili kasnije trebat ćete s razgovorom riješiti problem koji imate s nekim, zbog čega Jamieson u svojoj knjizi Radical Aligment objašnjava detalje o takozvanoj metodi sveobuhvatnosti (AIM). Riječ je, kaže, o metodi u kojoj se kroz četiri koraka rješavaju ‘napeti’ odnosi i obavljaju ‘teški’ razgovori, na poslu ili kod kuće, prenosi 24sata.

Te korake autorica Jamieson naziva i ‘sporazumima s kojima su svi uključeni na dobitku’.

“Moć All-in metode (AIM) leži, kaže ona, u njenoj strukturi i intencionalnosti. Većina nas nema strukturu u razgovoru i ovakav se način može činiti čudnim, no ako želite dobiti drugačiji ishod, trebate i voditi drugačije razgovore”, kaže Jamieson i ističe: ‘Bez obzira u kojoj ste se situaciji s nekim našli i zašto vam ta osoba smeta, stvari možete izgladiti ako se vodite ovim koracima’.

1. Recite svoje namjere

Svi imamo drugačije namjere i u svakoj situaciji vidimo drugačije prilike. Razlike su dobrodošle jer primjećivanje razlika pomaže u izbjegavanju daljnjih problema.

“Kad s nekim dijelimo svoje namjere, ističemo što nam je doista važno”, kaže Jamieson. I toga se treba držati.

2. Podijelite što vas brine

Ovaj dio razgovora služi za izlaganje svih briga i strahova i za mnoge je najlakši dio jer nam mozak ionako često traži probleme i usredotočuje se na sve ono što može poći po zlu, a izražavanjem najvećih strahova istima oduzimamo snagu i oni se polako smanjuju.

3. Uspostavite granice

Granice su linija koju sami nećete prijeći ili linija koju druga strana ne smije prelaziti. Zapamtite, ne morate nužno dobiti sve što želite no ovako se jasno mogu obrisati stare nesuglasice i izbjeći buduće nevolje.

Ako s nekim sad boravite u izolaciji, granice mogu biti na primjer: “Želim svakog jutra vježbati na terasi” ili “Kad imam slušalice, znači da ne želim da me se uznemiruje”.

4. Podijelite svoje želje

Vi trenutno možda sanjate da svi iz ove situacije izađemo zdravi, sretni i još bolje povezani, dok netko drugi može imati skroz drugačije želje i snove i više ga brine nešto drugo, Ipak, kad sve ovo završi, poručuje autorica, bit ćemo ponosni ako smo podržavali jedni druge i zajednicu u ovim stresnim vremenima. Na kraju se osjećamo snažnijima, otpornijima i sretni smo što smo svi dobro.

Facebook Komentari