Za razliku od Slovenije, Srbije, Mađarske i Italije, Hrvati su osuđeni na milost i nemilost banaka, evo što Adrović priča o olakšanjima korona krize

Banke u Hrvatskoj još uvijek razmatraju mogućnost na moratorij na otplatu kredita tvrtkama i građanima uz formiranje garantne sheme.

Kada se može očekivati dogovor banaka i ministra financija te što će biti s onima koji u međuvremenu upadnu u blokadu, pitali su u emisiji Zajedno za zdravlje na HRT4, Zdenka Adrovića, direktora Hrvatske udruge banaka.

– Model garantne sheme postoji u većini zemalja EU. Njega propagira i EK, posebno kada daje pomoć iz proračuna zemljama kao što je Hrvatska. To je vrlo široki mehanizam koji će se koristiti u narednom razdoblju, rekao je.

Naglasio je kako se u Hrvatskoj razrađuje nekoliko modela u kojima će poslovne banke davati novu likvidnost poslovnim subjektima kojima je to neophodno, a rizici takvih kredita će biti pokriveni takvim garantnim shemama. To znači da će se banka koje kreditiraju onoga koji nije kreditno sposoban kreditirati sa 100 kreditnih jedinica, a 70, 75 ili 80 posto rizika će kreditirati država kroz jamstvenu shemu.

– To se odnosi na pravne osobe, a za fizičke osobe je prikraju dogovor banaka i način na koji će se obratiti građanima. U ovom slučaju se ide na to da svim onima koji su pogođeni, da im se ponudi svojevrsni moratorij za sve obaveze po kreditima koje imaju prema bankama za naredna 3 mjeseca, rekao je i dodao kako se to odnosi na travanj, svibanj i lipanj.

Istaknuo je da to znači da svi oni koji otplaćuju recimo stambene ili gotovinske kredite, a smanjeni su im prihodi, bit će im omogućena ova mjera.

– Sve su se banke složile da je to moguće, ali i po potrebi za odgodu kredita za još 3 mjeseca, rekao je Adrović.
Kazao je kako se u tehničkom smislu pokušava izbjeći dolazak građana u poslovnice. Sve će se odvijati ili telefonski ili drugim elektronskim mehanizmima.

– Vjerovat ćemo u ovom trenutku ljudima koji će davati izjavu da im je plaća umanjena ili da je nemaju, što će se provjeravati kasnije, rekao je.

Istaknuo je kako je dogovor gotov i sve je spremno za to. Neke su banke već jučer počele obavještavati svoje klijente za način na koji će ostvariti povlasticu da ne moraju vraćati 3 mjeseca kredite. Kako je naglasio, danas ili sutra kreće akcija banaka prema klijentima čije obaveze dospijevaju. Nakon toga će se klijenti javiti sa svojim zahtjevima javiti bankama i onda kreće restrukturiranje.

– Ono će ići tako da naredna 3 mjeseca odgodimo onima koji se jave otplate. Apeliramo na sve kojima plaće nisu umanjene da nastave s otplatom svojih obaveza, rekao je Adrović.

Kazao je kako je reducirano radno vrijeme poslovnicama u svrhu izoliranosti, ali se radi svaki dan.

– Reduciran je i broj poslovnica, ali mislimo da je to dovoljno s obzirom na potražnju koja postoji, rekao je i dodao da što se tiče prekoračenja po računu građana, neka su smanjena s obzirom na to da će ljudi imati manja primanja u razdoblju koje je pred nama.

Adrović je naglasio kako se sve pogodnosti za otplatu odnose i na lizing rate.

Rekao je kako je svima u interesu da se ne poveća tečaj naše valute, zato što to smanjuje kreditni rizik.

– Ne želimo da se ponovi slučaj sa švicarskim frankom, kazao je.

Adrović je naglasio kako banke neće podizati ovrhe od 31.03 do 30.06. Kako je rekao, dogovara se da se i drugi vjerovnici odreknu svojih potraživanja u ovom periodu.

Najhrabrije odluke u Europi stigle su iz Mađarske: Premijer Viktor Orban obustavio je plaćanje kredita za kompanije i stanovništvo do kraja godine

U Srbiji i Mađarskoj svi imaju moratorij na kredite, a u Hrvatskoj će Plenković, Horvat, banke i njima slični odlučivati tko će preživjeti ako preživi korona virus

Srbi za razliku od Hrvata imaju svoju državu: Moratorij na otplatu kredita svima koji to žele na 90 dana, zbog korona virusa

I Slovenija ima državnika, Janšu: Odgoda kredita na godinu dana i više, dezinfekcija zgrada, posebno vrijeme za kupovinu rizičnim skupinama, obustava sudskih rokova…..

Facebook Komentari