Snaga poslala 16 mjera Plenkoviću: Obustava svih kredita, zateznih kamata, ovrha do 31. 12.; Deblokada računa; Obustava plaćanja davanja…..

Goran Aleksić na fb-u je proslijedio pismo koje je njegova stranka Snaga poslala Vladi RH:

POSLALI SMO OTVORENO PISMO VLADI RH

Zagreb, 30. ožujka 2020.

Stranka Snaga odlučila je javno se obratiti Vladi RH s prijedlogom mjera koje su nužne za spas Republike Hrvatske, svih njezinih građanki i građana te hrvatskih poduzetnika uslijed krize nastale epidemijom virusa COVID-19.

Već smo se obratili sličnim priopćenjem javnosti, ali smatramo da je potrebno obratiti se direktno izvršnoj vlasti.

Snaga predlaže sljedeće mjere koje se moraju provesti:

1) Privremena obustava naplate svih kreditnih potraživanja, bez naplate troškova, bez obračuna kamata i bilo kakvih naknada u trajanju do 31. prosinca 2020. Napominjemo da banke drže u svojoj likvidnosti 20 milijardi kuna ekstra profita naplaćenoga kroz rast tečaja CHF te kroz naplatu nepoštenih kamata. Tih 20 milijardi kuna pripadaju potrošačima koji su ugovarali nepoštene kredite, pa bi za početak barem trebalo omogućiti odgodu otplate kredita, i njima, ali i svim pravnim osobama.

2) Privremeno zaustavljanje tijeka zateznih kamata na sva dospjela dugovanja sve do 31. prosinca 2020.

3) Privremena zabrana svih ovrha, kako novčanih tako i ovrha nekretnina sve do 31. prosinca 2020.

4) Privremena deblokada svih računa građana do 31. prosinca 2020. Kartično i online poslovanje za sve klijente bez ikakvih naknada, zabrana naplaćivanja usluga novčanih transakcija i podizanja gotovine na bankomatima.

5) Privremena obustava plaćanja svih davanja koja nisu nužna, kao što su komunalna davanja, razne naknade, porezi i prirezi, mjesečna akontacija poreza kao i porez na dobit/dohodak kod svih pravnih i fizičkih osoba, koncesije, spomeničke rente, pričuve sve do 31. prosinca 2020.

6) Smanjenje plaće sljedeća tri mjeseca svima jednako, svima na isti iznos, analizom i projekcijom sljedećih nekoliko mjeseci potrebno je utvrditi što je za proračun i za poduzetnike izdrživo te u skladu s time smanjiti plaće. Izuzetak moraju biti zdravstveni radnici i radnici drugih hitnih službi koji već podnose veliki teret za sve nas. Država se mora pobrinuti da svi zaposleni i umirovljenici dobiju svoja primanja.

7) Zabrana otpuštanja radnika, reorganizacija rada, i gdje god je moguće potrebno je prenamijeniti djelatnost uz maksimalno jednostavnu administraciju i organizaciju rada od kuće gdje god je to moguće. Dopustiti samo poslovno uvjetovani otkaz uz garanciju vraćanja na posao nakon što kriza prođe.

8) U svim situacijama gdje poslodavac zapošljava radnike na određeno vrijeme, a u uzastopnom trajanju od više godina, zabraniti raskide ugovora o radu, osim u slučaju poslovno uvjetovanog raskida uz garanciju prijema na posao nakon krize.

9) Naplata svih dugovanja prema državi od osoba koje joj duguju pri čemu se misli na one porezne dužnike koji godinama odbijaju platiti porez, a na računima imaju veće prihode. Među takvima ima dosta poduzetnika, pa i političara koji mirno spavaju iako su dužni državi u koju se kunu. Takvima izvršiti trenutnu prisilnu naplatu i novac rasporediti za potrebno.

10) Uvesti oslobođenje od plaćanja dopunskog osiguranja, za umirovljenike i sve one koji se nađu u poteškoćama radi Covida-19 za vrijeme trajanja krize.

11) Podrška malim poduzetnicima, prije svega proizvođačima prehrambenih proizvoda, oslobađanjem svih davanja u periodu trajanja epidemije te izradom platforme na kojoj će plasirati svoje proizvode. Omogućimo vlasnicima OPG-ova da u osiguranim i kontroliranim uvjetima prodaju svoje urode i proizvode. Hrvatsko voće i povrće sigurnije je i kvalitetnije od onoga koje se trenutno prodaje u trgovačkim lancima i dolazi na police iz korona virusom pogođenih zemalja. Počnimo hraniti sami sebe. Ova mjera mora ostati i nadalje, moramo postati zemlja koja može hraniti svoje građane.
12) Poticaj građanima da kupuju domaće proizvode i podrže posebno male proizvođače koji nas hrane. Uvjet svim proizvođačima da poskupljenja u vrijeme krize ne smije biti.

13) Strogo kontrolirani uvjeti kreditiranja poduzetnika, uvjet bankama da plasiraju povoljne kredite s razumnim uvjetima za poduzetnike i mogućnošću odgode početka plaćanja ukoliko je to poduzetniku potrebno.

14) Obustava svih projekata koji nisu od vitalne važnosti i preraspodjela sredstava isključivo tamo gdje je nužno. Zabraniti gradnju raznih spomenika, fontana i drugih dekorativnih građevina.

15) Građanima grada Zagreba i okolice, čiji su domovi stradali u potresu, osigurati brz i siguran povratak u njihove domove. Preraspodijeliti radnu snagu i resurse sa svih drugih poslova/gradilišta u tom području na te radove.

16) Povesti računa o samostalnim zanimanjima, ljudima koji nemaju redovite prihode nego prihode ostvaruju od ugovorenih honorara za obavljeni posao. Samo u Zajednici samostalnih umjetnika takvih je oko 1500. Jedna od mjera pomoći tim ljudima koji neće dobiti ni Vladin minimalac mogla bi biti Vladina odluka da im se, čim to bude moguće, isplati povrat poreza na dohodak koji će mnogim ”samostalcima” biti jedini dohodak ove godine.

Smatramo da su te mjere nužne, jer nakon epidemije zasigurno nas čeka recesija, ako ne i ekonomska depresija. Za vrijeme same krize možemo preventivno djelovati, i umanjiti posljedice zdravstvene krize u kojoj živimo.

Predsjednik Glavnog odbora stranke SNAGA

Goran Aleksić, v.r.

Za razliku od Slovenije, Srbije, Mađarske i Italije, Hrvati su osuđeni na milost i nemilost banaka, evo što Adrović priča o olakšanjima korona krize

Najhrabrije odluke u Europi stigle su iz Mađarske: Premijer Viktor Orban obustavio je plaćanje kredita za kompanije i stanovništvo do kraja godine

Srbi za razliku od Hrvata imaju svoju državu: Moratorij na otplatu kredita svima koji to žele na 90 dana, zbog korona virusa

I Slovenija ima državnika, Janšu: Odgoda kredita na godinu dana i više, dezinfekcija zgrada, posebno vrijeme za kupovinu rizičnim skupinama, obustava sudskih rokova…..

Facebook Komentari