Plenković na tajnom sastanku s odabranim urednicima medija za “ispravno” praćenje koronske krize diskretno provukao i poruku da će Vlada pomoći ugroženim izdavačima

Prije dva tjedna premijer Andrej Plenković organizirao je tajni sastanak s glavnim urednicima hrvatskih mainstream medija na kojemu se razgovaralo o tome kako će mediji pratiti „ rat protiv koronavirusa”, ali se diskretno provukla i poruka da će Vlada pomoći ugroženim izdavačima. Premijer je na sastanak doveo cijeli svoj uži kabinet, a na njemu bio i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, piše Dražen Ćurić na Teleskopu.

Premijer je zamolio medije da pomognu da se ne stvara panika oko koronavirusa i da se u edukativnom smislu djeluje na ljude da ostanu doma i da slušaju upute Kriznog stožera. Dobro upućeni izvor Teleskopa, piše Ćurić, tvrdi da je na tom tom sastanku bio i guverner Vujčić jer se državni vrh bojao da će doći do stampeda na banke i masovnog podizanja gotovine

„To je bio na početku kada su ljudi išli u dućani i masovno stvarali zalihe. Jednako tako su željeli spriječiti stampedo na banke”, ističe izvor Teleskopa koji im je otkrio da je na sastanku ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek poručila medijima da će im država pomoći. Nije specificirala o čemu je točno riječ pa je to bio povod za razne spekulacije u medijskim krugovima.

Nitko ne spori da treba pomoći medijima, ali je neprihvatljivo da se o tome govori na tajnom sastanku za koji hrvatska javnost i velika većina manjih medija i izdavača uopće nije znala da je održan. Je li ova obećana pomoć bila mamac za medije da o “ratu protiv koronavirusa” pišu vrlo afirmativno i da na neki način stvaraju heroje od Andreja Plenkovića, Vilija Beroša, Davora Božinovića i Alemke Markotić. I doista, u posljednje vrijeme su se pojavili neki tekstovi i prilozi u ozbiljnom hrvatskim medijima koji više sliče na neuspjele PR pokušaje nego na ozbiljno novinarstvo, piše dalje Ćurić.

Teleskop je razgovarao s nekoliko iskusnih novinara koji smatraju da je Vlada morala izvijestiti hrvatsku javnost o sastanku kako bi se izbjegli svi nesporazumi. Ovako se može s pravom posumnjati da vodeći hrvatski mediji pišu afirmativno o Vladi i Kriznom stožeru jer je to dio trgovine. Treba također istaknuti da se neki glavni urednici vodećih hrvatskih medija ipak nisu odazvali pozivu premijera Plenkovića. Pokušali su komentar dobiti od ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek koja nije htjele davati izjave nego ih je uputila na Vladu. Glasnogovornik Marko Milić se Teleskopu nije javljao na pozive.

Facebook Komentari