Maras o Bandiću: Svaljivanje odgovornosti za prirodnu katastrofu na građane Zagreba je nečuveno

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras osvrnuo se na izjavu gradonačelnika Bandića vezanu za potres u Zagrebu, istaknuvši da je svaljivanje odgovornosti za prirodnu katastrofu na građane Zagreba nečuveno.

“Potres je prirodna katastrofa, a izvanredne situacije zahtijevaju i izvanredne mjere. Kao što je prije nekoliko dana predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio, SDP će u Hrvatski sabor uputiti prijedlog Zakona kojim će se sanirati posljedice razornog potresa koji je pogodio Zagreb prije desetak dana. Grad Zagreb u ovom trenutku nema funkcionalnu upravu i nema mogućnosti rješavati nagomilane probleme građana,” istaknuo je Maras.

Naveo je i da Zakon mora riješiti tri osnovne stvari:

1. Kompenzaciju i vraćanje imovine u stanje kakvo je bilo prije potresa i pripremiti se za moguće nove katastrofalne situacije.
2. Ljudima koji su nažalost morali iseliti iz svoji domova treba omogućiti da u periodu adaptacije i vraćanja u normalno stanje imaju gdje boraviti.
3. Osigurati imovinu građana, da u ovom trenutku kada oni nisu u svojim domovima, policija mora voditi računa o tome da je njihova imovina sigurna.

“Ne možemo, kako je to danas gradonačelnik Bandić rekao, na ljude prebaciti sav teret ove prirodne katastrofe. Ukoliko je bilo mogućnosti obnoviti Gunju, onda moramo moći obnoviti i grad Zagreb. Stoga je potrebno oformiti posebno tijelo koje će se u suradnji Države i Grada baviti obnovom Zagreba i vraćanjem u normalnu funkcionalnu situaciju,” rekao je Maras.

Grad mora biti spreman za ovakve katastrofe, građani moraju imati zaštitu od Grada i Države, moraju biti obeštećeni, a naši najmlađi, naveo je, moraju biti u mogućnosti kada prođe ova kriza normalno ići u školu, obzirom da je na području Zagreba trenutno mnogo oštećenih škola, piše SDP.

Bandić o posljedicama potresa: Ljudi su sami krivi, jer nisu ulagali u imovinu

Facebook Komentari