Krizni stožer u samoizolaciji, problemi diljem zemlje: Sve više doktora je izvan pogona

Screenshot: N1

I područje Vinkovaca je u velikim problemima, jer je na koronu pozitivan zamjenik ravnatelja tamošnjeg doma zdravlja, dr. Božidar Golubović, a ukupno je deset liječnika obiteljske medicine s područja Vinkovaca van pogona…

Ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije, dr. Većeslav Bergman, pozitivan je na korona virus, a u samoizolaciji je sada i veći dio kriznog stožera te županije, koji je s njim bio u kontaktu. Dakle, stožer je trenutno obezglavljen, i tek se čeka hoće li još netko biti pozitivan na virus, piše 24sata.

Istodobno, i područje Vinkovaca je u velikim problemima, jer je na koronu pozitivan zamjenik ravnatelja tamošnjeg doma zdravlja, dr. Božidar Golubović, a ukupno je deset liječnika obiteljske medicine s područja Vinkovaca van pogona. Problemi u Zagrebačkoj županiji nisu samo u ovom spomenutom dijelu, već nam s terena stižu informacije da je i cijela Zdravstvena stanica Križ nadomak Ivanića van pogona, svi liječnici i sestre, zbog neodgovornog zaraženog pacijenta koji je dolazio u zdravstvenu stanicu.

Dakle, cijela Općina Križ sada je bez primarne zdravstvene zaštite.

Krizni stožer Zagrebačke županije završio je u samoizolaciji nakon sastanka održanog 19. ožujka, koji, kako doznaje 24sata, po savjetima epidemiologa nije ni trebao biti održan. Na njemu je bio i dr. Bergman, kojeg nismo bili u mogućnosti kontaktirati, s obzirom da je hospitaliziran u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, i spada u najrizičniju skupinu pacijenata. Zašto je sastanak održan, i tko je na njemu inzistirao, upitali su iz 24sata i župana Stjepana Kožića, koji im je rekao da kao onkološki bolesnik radi od kuće i nije upućen u sva zbivanja.

Pitanja su iz 24sata poslali i pročelnici njegovog ureda, a odgovore tek očekuju.

Na drugom kraju države, u Vinkovcima, ravnatelj tamošnjeg doma zdravlja, Petar Kulić, potvrdio je za 24 sata da se vratio na radno mjesto iz samoizolacije, u kojoj je bio nakon putovanja. Zdrav je, kaže, no potvrđuje da je koronom zaražen dr. Golubović koji ga je mijenjao posljednjih dana, a inače je obiteljski liječnik. Ravnatelj Kulić rekao nam je da nema podatke koliko je liječnika zaraženo ili u izolaciji, no s terena saznaje 24sata da je osim dr. Golubovića pozitivan i jedan liječnik u Nuštru, zbog čega su svi tamošnji liječnici i sestre iz primarne zdravstvene zaštite u samoizolaciji.

Na službenoj Facebook stranici Općine Nuštar apeliraju na ljude da sa svojim liječnicima komuniciraju sms-ovima, jer je u ambulanti samo jedna osoba koja ne može prihvatiti sve pozive.

Doznaju također da obiteljski liječnici iz Virovitičko podravske županije, jednako kao i liječnici s područja Vukovarsko srijemske županije, imaju obvezu uzimanja uzoraka na testiranje za koronu, no problem je što nemaju iste uvjete kao u bolnici, nemaju adekvatnu zaštitu, niti kante za infektivni otpad. U Virovitičko-podravskoj županiji drže uzorke punih 24 sata u običnim hladnjacima.

Ne bježimo od odgovornosti i izvanrednog stanja, ali ovo je suludo, ispadamo iz pogona zbog gluposti. Predlagali smo da dio nas bude u ambulantama, a dio da radi od kuće, kontaktirajući s pacijentima i izdajući recepte. No Ministarstvo zdravstva nam je reklo da moramo poštivati pravilnik o radnom vremenu, i biti na poslu kao i inače. Situacija je jasna, ako obiteljski doktori ispadnu iz sustava, gotovo je – kažu za 24sata liječnici primarne zdravstvene zaštite s kojima su razgovarali.

I dalje je otvoreno pitanje koliko je ljudi u Hrvatskoj zaraženo nakon turističkog putovanja u Tursku sredinom ožujka, o kojem su pisali.

– Broj pozitivnih raste, i to će biti jedan od bitnih faktora širenja bolesti. Putnika ima po cijeloj Hrvatskoj – odgovor je ministra zdravstva Vilija Beroša na pitanje o 167 hrvatskih građana koji su bili na turističkom putovanju u Turskoj između 9. i 16. ožujka.

Iz Zagreba je 09. ožujka poletio zrakoplov charter linije prema Istanbulu, sa 167 putnika iz cijele Hrvatske. Putnici su se vratili tjedan dana kasnije, 16. ožujka, svi na zajedničkom letu iz Antalije za Zagreb, i za dio njih se nekoliko dana kasnije ispostavilo da su zaraženi korona virusom. Dok smo pripremali tekst o ovom putovanju u nedjelju, došli smo do podatka od 12 hospitaliziranih i pozitivnih na koronu, koji se dovode u vezu s tim putovanjem. Oni leže u pulskoj, riječkoj i slavonskobrodskoj bolnici. No u ovom trenutku nije poznato koliko je ukupno zaraženih putnika, ili njihovih kontakata, na nivou cijele države. Već u ponedjeljak je broj zaraženih povezan s Turskom počeo rasti, pa je u OB Pula primljeno još troje pozitivnih, koji su, zapravo, kontakti šestero već prije hospitaliziranih putnika. Ministar Beroš kaže da su od agencije, koja je organizirala putovanje, dobili popis putnika, i svi su stavljeni u samoizolaciju. Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, rekao nam je da su putnici stavljeni u samoizolaciju najkasnije od 22. ožujka, pišu 24sata.

Facebook Komentari