U nedjelju je potvrđeno ukupno 713 osoba zaraženih korona virusom, šest preminulih, 26 na respiratoru

Foto: MORH / M. Čobanović

Trenutno je potvrđeno ukupno 713 osoba zaraženih koronavirusom, novih je od jučer od 15 sati, 56 a 52 osobe su ozdravile. Dosad je šest osoba preminulo, zadnji je gospodin 1936. godište koji je imao moždani udar i preminuo je u KB Dubrava.

Na respiratoru je 26 osoba, rekao je Vili Beroš na konferenciji za medije u nedjelju u 14 sati.

Ozdravile su ukupno 52 osobe. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić kazala je da je na respiratoru trenutačno 26 osoba, a zbog pogoršanja simptoma još jedna osoba u Zagrebu trebala biti stavljena na respirator.

Na pitanje o nedostatku reagensa za dijagnostiku u pojedinim županijama, Markotić je kazala da su dodatnim punktovima u zemlji pokrivene potrebe testiranja. Kazala je da je jedina iznimka punkt u Zadru jer tamo imaju aparat, no nema dovoljno testova jer pojedini proizvođači dijagnostičkih aparata organičavaju na korištenje samo njihovih testova. Markotić dodaje da je trenutno u izradi registar s podacima o testovima triju vodećih instuticija.

Ravnateljica infektivne klinike objasnila je da se pojavljuju i novi brzi testovi, kakva koristi i Luxembourg. ”Danas sam dobila mail od proizvođača da bismo mogli dobiti desetak tih testova na probu. Ako bi oni bili kvalitetni, mogli bi nam puno pomoći u dijagnostici”, rekla je Markotić.

Ministar je objavio da je saniran dimnjak na bolnici u Petrovoj ulici koji je bio oštećen u potresu koji je pogodio Zagreb, a nedonoščad je iz bolnice u Dubravi već prebačena u bolnicu u Petrovoj.

Stiže 13 tona opreme iz Kine

Dodao je da iz Šangaja u nedjelju treba stići zrakoplov s 13 tona medicinske opreme. ”Zaštitna oprema neće biti dodijeljena samo medicinskim djelatnicima, već i policiji i svima onima koji djeluju unutar Stožera. Važno je da je oprema tu”, kazao je Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je na pitanje o trgovinama u sklopu tržnica kazao da mogu biti sve one specijalizirane trgovine, pa i ribarnice, koje omogućju higijenske uvjete i mjere koje smo propisali, ali ne na otvorenom dijelu tržnice, već zatvorenom, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari