Pobuna u koprivničkoj bolnici: Nemamo zaštitnu opremu, svi ćemo se zaraziti… Trijažni šator je predstava za javnost

Screenshot: N1

Vrije u Hitnom bolničkom odjelu u Koprivnici zbog nedostatka zaštitne opreme i činjenice da se od početka krize i potpunog zatvaranja bolnice k njima slijevaju baš svi pacijenti, piše Večernji list.

“Gledajte ove obične zaštitne maske koje ionako ne pomažu u obrani od virusa. Jednu nosimo 12 sati u smjeni, a trebali bismo ih promijeniti barem četiri”, šalje nam jedan liječnik fotografiju sa zelenom kirurškom maskom kakve od početka krize koristi cijelo osoblje HBO-a. Moli Večernji da ne objave fotografiju. Beskorisne maske, obični zeleni kirurški mantili. Nema vizira, pravih maski, zaštitnih odijela. Očajan je. Kaže kako mu se kosa digne na glavi kad na TV-u vidi političare s kvalitetnijim respiratornim maskama.

“Mi takvih imamo još par. Kad nam pošalju nekog sumnjivog pacijenta, onda stavljamo ove zelene na duplo”, ogorčen je drugi sugovornik Večernjeg.

Posljednjih dana iz koprivničke bolnice dobili smo desetak anonimnih i neanonimnih poruka iz kojih se može iščitati kako je atmosfera u HBO-u dovedena do usijanja, piše Večernji list.

“Šalju nam sve pacijente iz trijažnog šatora: kamiondžije koji voze za Italiju i Španjolsku i koji kašlju i imaju temperaturu, osobe sa sličnim simptomima koje su se vratile iz Austrije i Njemačke… Infektolozi iz šatora uopće ih ne testiraju na koronavirus, samo ih pošalju k nama”, otkriva Večernjem treća sugovornica.

Prima ih dežurni liječnik u smiješnom zelenom mantilu, s duplom kirurškom maskom i naočalama na licu.

“Ući će nam virus na HBO, prije ili kasnije, i onda ćemo svi morati u karantenu. Trijažni šator je predstava za javnost. Sve pacijente ionako šalju k nama. Bilo je slučajeva pobune na HBO-u, kad smo neke odbili primiti jer je bilo previše sumnjivih simptoma”, piše Večernjem četvrta osoba s HBO-a.

Liječnici s nekih bolničkih odjela već su zbog toga pisali ministru zdravstva Viliju Berošu upozorivši ga na probleme s kojima se ta zdravstvena ustanova svakodnevno suočava.

Jedan od izvora Večernjeg otkriva kako je na početku krize, prije tri tjedna, iz Opće bolnice nestalo dosta dezinficijensa, maski, rukavica i druge zaštitne opreme. Nitko ne zna što se dogodilo i kako je moguće da ih nema.

“Sad pregledavaju sve djelatnike koji nakon radnog dana odlaze iz bolnice. Otvaraju im torbe. Trebali su to ranije raditi”, ljutito će zaposlenik te ustanove. Županijski stožer civilne zaštite upoznat je s problemom manjka zaštitne opreme i čini sve da je što prije nabavi. No, kažu, to nije u njihovoj moći jer opreme jednostavno nema dovoljno na tržištu. Ipak, neslužbeno ističu kako problem nije onakav kakvim ga se želi prikazati. Stožer su iz Večernjeg zamolili i da im službeno odgovori na pitanja vezana uz sve probleme o kojima ih je osoblje bolnice upoznalo ovih dana. Njihove odgovore objavit će čim ih dobiju.

Facebook Komentari