Beroš otkrio kad će u slobodnu prodaju zaštitne maske te koji vrlo važan uvjet moramo ispuniti ako želimo izaći u šetnju

U Hrvatsku je stigla vrijedna donacija zaštitne opreme, ali kraj epidemije još se ne nazire. Građanima još imaju niz pitanja, a na njih je u Dnevniku Nove TV pokušao odgovoriti ministar zdravstva Vili Beroš. S njime je razgovarala reporterka Martina Bolšec Oblak.

”Donacije su uvijek dobre i čin su milosrđa i dobrote, no ovo nije sve donacija. U okviru naših aktivnosti moramo obnavljati robne rezerve, pa smo nastojali osigurati tržište zaštitne opreme i predsjednik Vlade izravno je sudjelovao u ovom”, naglasio je ministar zdravstva Vili Beroš dodajući kako se putem stranice koronavirus.hr također može donirati i opremu i novac.

U suradnji s njemačkim vlastima na putu za Hrvatsku je još 10 tona zaštitne opreme, koja stiže kamionima ”U prvom ćemo redu opskrbiti zdravstveni sustav i službe koje su izravno u borbi s ovom epidemijom, a ako ostane još opreme one će u slobodnu prodaju građanima”, kaže ministar.

Krivulja rasta zaraze u Hrvatskoj još nije eksponencijalna i epidemiološka slika nije loša. ”Uz promptna postupanja epidemiologa jedan od detalja u kojem se krije dosadašnji uspjeh je u brzoj izolaciji kontakata zaraženih te otkrivanju istih. Za sada nam to uspijeva i to je ključ svega. Kao i naše ponašanje i samozaštita i disciplina građana. Brojke su još uvijek dobre i vjerujemo da je velik dio u tome što su građani poslušali naše apele da se pobrinu za starije te da stariji ne napuštaju domove ako nije nužno”, objašnjava Beroš.

Građani su i dalje zbunjeni porukama s konferencija za medije gdje se ističe i kako je dobro izaći na zrak, ali i naglašava da svi ostanemo doma. ”Dobro je šetati, ali sami. Šetnja u društvu nikako nije poželjna. Ako šetate morate svakako biti dovoljno udaljeni od drugih ljudi, a nije realno očekivati da, ako po lijepom vremenu izađete van, budete sami na Jarunu ili na splitskoj Rivi. Zato je ipak bolje ostati doma. Ako ćete na ribolov možete sami, nikako u društvu”, kaže ministar.

Zdravstveni sustav kao što je i očekivano trpi određene posljedice epidemije, pa su neki liječnici i medicinske sestre u samoizolaciji ili su i sami zaraženi. No ministar tvrdi kako je situacija i dalje pod kontrolom te da nema ugroze za zdravstveni sustav.

”Uspjeli smo za sada dosta prolongirati eksponencijalni rast, ako svi budemo odgovorni, ako građani budu vodili računa o samozaštiti možemo ga još jako dugo prolongirati. U pripremi je čitav niz mjera planiran za aktiviranje u skladu s epidemiološkom slikom, za sada nema potrebe za tim, ali ako bude potrebno aktivirat ćemo ih. U pripremi je i daljnje ograničavanje kretanja ako se epidemiološka slika pogorša”, objasnio je ministar Beroš.

Ministar je istaknuo i kako velik dio borbe protiv epidemije ovisi i o ljudima koji su u samoizolaciji te o njihovom pridžavanju mjera kako bi zaštitili i sebe i druge. ”Onako kako ćemo se ponašati, o tome će ovisiti i trajanje epidemije i broj oboljelih. Odgovor na pitanje koliko će sve ovo trajati je najvažniji, jer on ovisi o nama samima, o svakome od nas. Ukoliko se ne budemo odgovorno ponašali sve će potrajati dulje i bit će lošije, a onda ćemo to sve skupa teže i izdržati”.

Osim toga ministar je objasnio i kako trajanje epidemije uvelike ovisi o ponašanju virusa što je moment koji nitko još ne može točno predvidjeti. ”Ukoliko se bude ponašao sezonski, kako očekuje većina epidemiologa, vjerujem da sve možemo smiriti do lipnja ili srpnja, no ako ne bude tako spremni smo i za takve scenarije.”

Capak počeo pripremati narod na trajanje izolacije zbog korona virusa, evo koji datum je procjena kraja

Share This Article