Za vikend zatopljenje, pa kod mnogih ozlovoljenje

Osim mnogo toga dobroga, u posljednje vrijeme iz Azije su nam došle i neke ne željene “stvari”, poput velespominjanog koronavirusa, a u petak nad veći dio Hrvatske i pustinjski pijesak. Zbog njega, kao i povećane koncentracije peludi drveća, osobito breze, te više čestica u zraku zbog pojačanog grijanja tijekom ovotjednog rijetko hladnog vremena za kraj ožujka u dijelu središnje i jugoistočne Europe – zrak nam je bio onečišćen iznad dopuštenih granica. Kao da nam želi olakšati i dodatno opravdati akciju: “Ostani doma!”, pišu Zoran Vakula i Tanja Renko na HRT-u.

A za vikend će to “Ostani doma!” mnogima teže “pasti” jer će vrijeme napokon biti proljetno, za razliku od zimskog ugođaja prošlih dana. A ako i kada ćete baš morati izlaziti na otvoreno – komunikaciju s drugima, ako je nužna, obavljajte samo na udaljenosti. Uz većinom suho i barem djelomice sunčano vrijeme najviša temperatura zraka bit će većinom od 13 do 18 °C. Ujutro će “minusi” biti rijetki, ali bi ponegdje ipak mogli pridonijeti poledici, uglavnom u gorju. Dodatna pozornost u prometu je nužna i zbog mjestimice moguće magle, a u subotu ujutro uz obalu i još samo ponegdje olujnih udara bure. A pozornost je nužna i ako se i kada izlazi na sunce – komunikaciju s drugima smanji.

Za razliku od “koronastanja”, ova djelomična stabilizacija vremena bit će kratkotrajna. Početkom novoga tjedna ponovno će biti oblačnije i u većini krajeva hladnije, uz povremenu mjestimičnu kišu, u kopnenom području vjerojatno i susnježicu, uglavnom u gorju i snijeg. Dodatnom osjećaju hladnoće pridonijet će i ponovno jačanje sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, na Jadranu opet gdjegod jake i olujne bure.

Subota

Dr. sc. Tanja Renko: “Na istoku Hrvatske prevladavat će sunčano te uglavnom sredinom dana i poslijepodne uz povremeno umjerenu naoblaku. Vjetar slab ili tiho pa ujutro mjestimice može biti kratkotrajne magle. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 4 °C, a najviša dnevna od 16 do 18 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj barem djelomice sunčano, ujutro ponegdje uz kratkotrajnu maglu. Najniža jutarnja temperatura od 1 do 4 °C, a najviša dnevna između 16 i 18 °C.

Pretežno sunčano vrijeme uz povremenu umjerenu naoblaku obilježit će subotu i na sjevernom Jadranu te u Gorskom kotaru i Lici. Uz topljenje snijega te slab vjetar vlaga će se skupljati u hladnijim kotlinama pa će u jutarnjim satima biti magle. Samo će duž obale biti ujutro umjerene, podno Velebita i jake bure. Najniža jutarnja temperatura u gorju i unutrašnjosti Istre između -2 i 3 °C, duž obale i na otocima od 6 do 10 °C. Najviša dnevna od 12 do 18 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Mjestimice će pasti i vrlo malo kiše. Nakon mjestimice slabe i umjerene bure danju će puhati sjeverozapadni i zapadni, uz obalu ponegdje i jugozapadni vjetar pa će more biti malo, na otvorenom i umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura od 14 do 17 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske također promjenljiva naoblaka uz tu i tamo malo kiše te veći dio dana uglavnom slab vjetar promjenljiva smjera. Ujutro će duž obale ponegdje puhati umjerena bura.”

I u nedjelju relativno stabilno i toplo, pa opet…

“Na kopnu nedjelja također barem djelomice sunčana i ugodno topla, a poneka kap kiše prema večeri može pasti uglavnom u gorju i uz granicu sa Slovenijom. S ponedjeljkom kreće naoblačenje i zahladnjenje. Mjestimične kiše te susnježice i snijega bit će češće u utorak i sredinom tjedna. Bit će i razmjerno vjetrovito, osobito u ponedjeljak i utorak kada će sjeverni i sjeveroistočni vjetar ponegdje biti jak.

Na Jadranu nedjelja posvuda pretežno sunčana, uz slab vjetar te još malo višu temperaturu. U ponedjeljak će se na sjeveru naoblačiti, zapuhat će jaka i olujna bura. Osim mjestimične kiše ponovno će podno Velebita biti moguće i pahulje snijega. Bura će se do kraja ponedjeljak širiti duž ostatka obale, no u utorak će ponovno u Dalmaciji okretati na istočnjak i jugo. Na sjeveru će već u ponedjeljak osvježiti, a u Dalmaciji će manji pad temperature stići u utorak. Nestalno vrijeme nastavit će se vrlo vjerojatno i sredinom tjedna.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Facebook Komentari