Ukupno 635 osoba zaraženo korona virusom u Hrvatskoj, četiri preminule; Onečišćen je zrak, pa se preporučuje ne izlaziti van

Foto: MORH / M. Čobanović

Trenutno je potvrđeno ukupno 635 osoba zaraženih koronavirusom, 49 više nego jučer a 45 osoba je ozdravilo. Dosad su četiri osobe preminule, 10 je na respiratoru.

Većina novozaraženih je s mikrolokacije na kojoj su uvedene mjere, rekao je Vili Beroš, a riječ je o području Šibenika.

Preminula je bolesnica iz Pule. Riječ je o osobi staroj 92 godine. Prosječna dob bolesnika je 48,2 godine. 54% bolesnika su muškarci, a postotak bolesnika iznad 60 godina je 25%. Većina dolazi iz mikrolokacije u kojoj smo uveli nove mjere.

Dosad je obavljeno ukupno 4.938 testiranja.

Krunoslav Capak je objasnio onečišćenje zraka u Zagrebu, riječ je o lebdećim česticama, preporučio je da se ne ide van.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, osvrnuo se i na onečišćenje zraka u Zagrebu i istaknuo da je zrak onečišćen u svim susjednim državama. ”Riječ je o sitnim česticama koje mogu ući u grlo i izazivaju respiratorne probleme. Ovo zagađenje nema nikakve veze sa situacijom u Hrvatskoj, ono je došlo iz drugih zemalja”, kaže Capak. Građanima preporučuje da ne planiraju nikakve aktivnosti na otvorenom, sve dok čestice koje zagađuju zrak ne nestanu s područja Hrvatske.

Jedna osoba kritično

Alemka Markotić, ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević”, objavila je da je na respiratoru 10 osoba, a jedna od njih je u kritičnom stanju. Dodala je da je dio oboljelih, oni koji imaju blage simptome, na kućnoj njezi kako se ne bi opteretio bolnički sustav. ”Oni koji ne mogu osigurati izolaciju doma, oni su isto u bolnici”, rekla je ravnateljica klinike.

Beroš je istaknuo i da se dio bolničkih kapaciteta mora ostaviti za sve one koji nisu oboljeli od koronavirusa, ali su teško oboljeli od drugih bolesti i trebaju hitne zahvate.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da je moguće da su novi slučajevi u Zagrebu povezani s potresom jer u trenutcima straha nisu svi pridržavali potreban razmak.

U izradi nova aplikacija

Načelnik nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je da trenutačno nisu u planu nikakve nove mjere. ”Uspjeh mjera ovisi o tome kako se one provode, a to je posao svakog građnina. I dalje ćemo kontrolirati da taj rast koji je veći i dalje bude linearan i da ne postane eksponencijalan”, istaknuo je Božinović.

Dodao je da će ministarstvo uprave će napraviti aplikaciju putem koje će se izdavati potvrde o napuštanju mjesta prebivališta, što će se strožije kontrolirati.

”U ovoj situaciji ako netko traži dozvolu da bi se vozio gradom, to je potpuno nerazumijevanje situacije i krajnji vid neodgovornosti”, kaže načelnik stožera.

Osvrnuo se i na sigurnost zatvorenika u splitskom zatvoru. ”U zatvorima se striktno provode epidemiološke mjere. Bilo je nešto samoizolacija i bilo je sumnje na jedan slučaj koji se, prema mojim informacijama, pokazao negativan. U ovom trenutku u tom sustavu, gdje ima 3500 ljudi, nema informacija da je zabilježen pozitivan nalaz na koronavirus”, rekao je Božinović, piše dnevnik.hr.

Stručnjakinja objasnila zašto je Zagreb imao danas poslije 16 sati najzagađeniji zrak na svijetu

Facebook Komentari