Pobrinite se za svoja pluća, a osim izbjegavanja pušenja, najvažnija je kvaliteta zraka u vašem domu; Ovako ćete je postići

Koronavirus se posljednjih mjeseci pokazao neumoljivim kad je u pitanju samo širenje s čovjeka na čovjeka. No oni koji ne spadaju u rizične skupine, dosad su se u visokom postotku od bolesti COVID-19 uspjeli oporaviti.

Ipak, i najzdravijim osobama u ovom se trenutku preporučuju mjere predostrožnosti, kao i povećana briga za – pluća. Osim reklama recite “ne” pušenju, nema mnogo upozorenja koja ukazuju na važnost brige o ovome organu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Što, dakle, možete učiniti kako biste se ovih dana provedenih u kućnoj izolaciji pobrinuli upravo za respiratorni sustav koji novi virus napada?

Što su osjetljivija pluća osobe koja boluje od bolesti COVID-19, veće su šanse da će razviti teži oblik. Pacijenti koji pate od astme i kronične opstrukcijske bolesti pluća te spadaju zbog toga u rizičnu skupinu, trebali bi se stoga u najvećoj mjeri pokušati pridržavati mjera koje bi im pomogle u ozdravljenju ako se potencijalno zaraze, piše New York Times.

Obje spomenute bolesti, nažalost, pogoršava nešto na što ne možemo utjecati – stupanj onečišćenja u zraku. Pokazalo se, prema dosadašnjim istraživanjima, da ne utječe samo na težinu bolesti i kasnije simptome, već i povećava šanse da će osoba izložena zagađenju uopće oboljeti.

Ipak, posljednjih tjedana se kvaliteta zraka u mnogim djelovima svijeta značajno – poboljšala. U jeku pandemije industrija je stala, kao i promet, a ako nisu, značajno su usporili. Izloženost pacijenata “lošem zraku” posljedično je opala s tim činjenicama.

A dok vam je vanjsko zagađenje potpuno van kontrole, možete brinuti o onome unutarnjemu. Vjerovali ili ne, ustajali “kućni” zrak, često zna biti lošije kvalitete od onoga vanjskog izloženog zagađenju.

Liječnica Meredith McCormack, glasnogovornica Američke udruge za plućne bolesti, otkrila je za NY Times što možete poduzeti po tom pitanju. Sada kad ste uglavnom zatvoreni u kući, kvaliteta zraka u vašem domu važnija vam je nego ikad.

Njeni savjeti su sljedeći:

– ako ste pušač, pokušajte smanjiti količinu cigareta koju popušite

– nemojte pušiti u zatvorenom prostoru

– izbjegavajte prženje hrane (bez prikladne ventilacije može značajno pogoršati kvalitetu zraka)

– ukoliko pržite, obavezno rastvorite prozore

– uložite u pročišćivač zraka

– identificirajte potencijalne alergene u domu, naročito pazite na vlagu i plijesan

– ne otvarajte prozore u vrijeme kad je promet najgušći

– obavezno zračite prostorije, poglavito (ako možete) noću

– aktivnosti na otvorenom još uvijek nisu zabranjene, šetnja u prirodi pomaže

Facebook Komentari