Dječji infektolog: Ulazimo u kritičnu fazu epidemije, a već sad osoblje koristimo do maksimuma; Trudnice su relativno sigurne

Dr. Goran Tešović, dječji infektolog u KB za infektivne bolesti “Dr Fran Mihaljević”, gostovao je u Novom danu gdje je pojasnio razvoj koronavirusa kod djece kao i situaciju “Franu Mihaljeviću”

Dr. Goran Tešović rekao je gostujući u Novom danu da djeca uglavnom bolje podnose infekciju koronavirusom te da najnova studija, koja doduše ima svojih nedostataka, to dokazuje. Ipak, za opsežnije i točnije studije treba malo više vremena.

“Nedavno smo doznali podatke iz velike epidemiološke studije koja je analizirala Covid-19 u djece i adolescenata. Radi se o najvećoj studiji do sad s preko 2000 slučajeva bolesti u osoba mlađih od 18. Potvrdilo se ono što smo znali da je smrtnost kod djece mlađe od 10 godina nula (u toj studiji samo je jedan zabilježen slučaj kod 14-godišnjaka). Nedavno je došla informacija o smrti 16-godišnjakinje iz Francuske. Tako da ne možemo reći da sigurno nitko od djece ne može imati težak oblik bolesti, da sigurno nitko neće podleći bolesti, ali se radi o zanemarivom broju u odnosu na težinu bolesti u drugim dobnim skupinama i smrtnosti među odraslima i osobama treće životne dobi”, objasnio je Tešović.

Trudnice su relativno sigurne

Roditeljima koji se pitaju kad se treba obratiti liječniku rekao je da bi dao savjet kao i inače. Dok god dijete normalno uzima tekućinu, diše mirno, ima dobru boju, nije nužno hitati ni kod primarnog pedijatra ni u druge ustanove. Treba pomno nadzirati situaciju, rekao je.

Dodao je da je koronavirus kao i druge respiratorne infekcije. Klinička slika prolazi kroz nekoliko faza, promjene nisu nagle. Velika većina djece preboli infekciju s minorinim ili blagim simptomima, a mnogi neće imati nikakve simptome.

Osvrnuo se još jednom na razvoj bolesti kod djece i rekao da je još iz rezultata studije vidljivo da je bolest unutar pedijatrijske populacije nešto teža kod djece mlađe od godinu dana, kod dojenčadi. No, kao mali nedostatak studije, a onda i rezultata, navodi da je samo trećina bolesnika nedvojbeno zaražena virusom, a među najmlađima često postoji infekcija dvama ili većim brojem virusa.

“Kod najmlađih na težinu bolesti može utjecati koinfekcija koja će dati glavnu težinu toj infekciji”, rekao je Tešović.

Trudnice za razliku od gripe gdje su rizična populacija, kod koronavirusa se čini da nisu rizična skupina, te je kod njih uglavnom zabilježena blaža klinika slika kao i kod tek rođenih beba. “Trudnice su relativno sigurne”, rekao je.

Osoblje već sad koristimo do maksimalnih granica

Govoreći o broju medicinskih djelatnika rekao je da zasad funkcioniraju najbolje što mogu.

“Sad ulazimo u kritičnu fazu epidemije kad će broj bolesnika s teškim oblikom bolesti narasti. Klinika je zamišljena kao referentni respiratorni centar za ovu bolest što znači da će se tu koncentrirati najteži bolesnici do ispunjenja kapaciteta. Uskoro ćemo imati više mehanički ventiliranih. Jutros ih je bilo 10. Naš maksimum za odrasle je 40 što se aparature tiče, ali o toj aparaturi i bolesnicima treba skrbiti visoko specijalizirano osoblje”, rekao je i naglasio da vrlo lako može doći do manjka osoblja:

“U slučaju da hospitaliziramo maksimalan broj bolesnika, to je 40, to značajno nadmašuje broj osoblja koje imamo, a i koristimo ga već sada do maksimalnih granica. Sad među intenzivistima koji dežuraju imamo tzv. paralelnu službu. I još jedna stvar je važna – stara infrasturktura u kojoj djelujemo. Naš respiratorni centar se sastoji od tri odvojena odjela, dakle paralelno radite na tri mjesta, a ne u jednom jedinstvenom prostoru.”

Također, ljudi uglavnom nisu svjesni činjenice da nemali broj teških bolesnika ima i druge zdravstvene probleme.

“Nemali broj njih ima i sindrom zatajenja višeorganskih sustava pa to nisu samo bolesnici koji su na mehaničkoj ventilaciji, nego su na akutnoj zamjeni bubrežne funkcije, s kadiovaskulatnim problemima, to su kompleksni pacijenti koji trebaju uložiti velik trud i nemalo specifično znanje da im se spasi život”, naglasio je.

O mjerama Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu rekao je da odrađuju fantastičan posao i da su mjerama usporili rast epidemije.

Facebook Komentari