Dio poljoprivrednika i dalje ne zna kamo i komu prodati svoje proizvode

Kako bi se ublažile posljedice pandemije na domaću poljoprivredu, odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite koja je stupila na snagu omogućit će se rad specijaliziranih trgovina na tržnicama. No, dio poljoprivrednika i dalje ne zna kamo i komu prodati svoje proizvode, a neki smatraju da se uz poštovanje rigoroznih mjera tržnice ipak trebaju otvoriti, piše HRT.

Mali proizvođači nisu zadovoljni i kažu, ne otvore li se tržnice, dio njih će propasti. Smatraju da je trebalo uvesti pravila kao i u trgovačkim centrima.

– Trebalo je ocrtati linije jedan metar od štandova, postaviti točke od dva metra, po podu ocrtati, što bi ljude odmah upućivalo na udaljavanje jednih od drugih. Mogli su se postaviti dezinficijensi i dispenzeri, znakovi upozorenja, govori Jure Andričić iz Kraljevca koji ima OPG za uzgoj gljiva i orašastih plodova.

Komu prodati povrće iz gotovo punih plastenika, pita se Davor Krce. Tim je povrćem donedavno opskrbljivao bjelovarske škole, vrtiće i restorane, a sada samo djelomice bolnicu i Dom umirovljenika.

– Organiziraju određene dostave, što, bojim se, prodaja ni blizu neće ići, zato što se neće stići. Hoće li se dogoditi kakav interventni otkup? Jednostavno ne znamo. Velika je neizvjesnost pred nama. Roba je tu i još može koji dan stajati. Nekima roba ne može, kaže Krce.

Plastenik je pun i mladog luka i drugog povrća koji čeka berbu za Uskrs.

– Dosta komplicirano i teško, sada i ova korona. Mi smo više posadili. Baziramo se na salatu da bismo imali cijelu godinu svoj proizvod, a sada evo prodaja je stala, govori Slobodanka Dević, radnica u plasteniku.

Na društvenim mrežama organizira se i sve više grupa koje dostavljaju hranu, a otkup voća i povrća onima koji su prodavali na tržnicama ponudio je i jedan domaći trgovački lanac, piše HRT.

Share This Article