19.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO U Hrvatskoj je 551 zaražen korona virusom; Božinović: Zatvor za manipulacije...

VIDEO U Hrvatskoj je 551 zaražen korona virusom; Božinović: Zatvor za manipulacije propusnicama; Odluke o tržnicama stupaju na snagu danas

U Hrvatskoj je sad 551 bolesnik od korona virusa, izvijestio je ministar Vili Beroš i dodao da su tri osobe preminule.

Rast je još uvijek linearan i to je dobro, rekao je Beroš.

Porastao je broj izliječenih za 15, i sad ih je ukupno 37. Osam osoba je na respiratoru.

Ministar Davor Božinović izrazio je suosjećanje s obiteljima preminulih. Ocijenio je da se građani sve više pridržavaju mjera stožera, pa je potvrdio da će dopustiti rad specijaliziranih trgovina u sklopu tržnica, a kako bi se pomoglo hrvatskoj proizvodnji. Zatražio je od lokalnih stožera da učine sve kako bi se mjere epidemiologa poštivale. Dopustit će se i rad prodavaonica građevinskog materijala u Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji kako bi se mogle sanirati posljedice potresa. ”Pokazuje se da svaki dan pratimo situaciju i promišljamo, dok je god linearni rast mi ćemo popuštati mjere kako bi sve više funkcionirali u izvanrednim uvjetima”, rekao je.

Čelnik Crvenog križa Robert Markt rekao je da oko 2000 volontera pomaže najugroženijima. ”Naše volontere pokreće čovjekoljublje, a ne novac. Ne otvarajte vrata onima koji traže novac. Ako ste to doživjeli, javite policiji”, rekao je. Pozvao je građane da volontere ne doživljavaju kao kurirsku službu već da zovu u slučaju stvarne potrebe.

Ministar Božinović rekao je da će odluke o tržnicama stupaju na snagu danas, ali da će početi raditi sutra. Još čeka povratnu informaciju od lokalnih stožera i Udruge gradova i općina.

Do sada je utvrđeno 771 osoba prekršila mjere samoizolacije, a policija je o tome izvijestila Državni inspektorat. Dobio je informacije da ima sumnji u manipulacije s propusnicama. ”To je ozbiljno kazneno djelo, neće biti oprosta, može se sankcionirati od 6 mjeseci do 5 godina zatvora, a u ovajkvoj situaciji neće se izricati minimalne kazne”, upozorio je, prenosi dnevnik.hr.

Najnovije

Još iz rubrike