VIDEO Prof. dr. sc. Alemka Markotić odgovara na pitanja o korona virusu

Prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević odgovara od 15 sati na pitanja o koronavirusu koja su građani mogli postaviti na Facebooku i Twitteru.

– Kad se naš organizam susretne s virusom onda on razvija sistem obrane. Naručujem jedan test s kojim ćemo testirati širu populaciju, kazala je među ostalim Alemka Markotić.

Virus je u velikom broju slučajeva u ždrijelu i u stolici, kazala je Markotić odgovarajući na pitanje gdje se virus najčešće nalazi, piše HRT.

Ubijaju li visoke temperature virus i što će biti kad dođe zima?

Kapljične bolesti se manje šire kad je lijepo vrijeme jer su ljudi više vani. U Australiji toplo vrijeme nije zaustavilo širenje. SARS je nakon 6 mjeseci nestao i nije se više pojavio.

Koliko se čekaju nalazi za Covid-19 i kako izgleda procedura?

Ovisi o uređaju. Morate se najaviti, liječnik će uzeti podatke i procijeniti kakvi su simptomi i napravit će bris te ga poslati u laboratorij. Za 3-4 sata možete dobiti informaciju o testu. Ako je negativan, treba vidjeti ima li čovjek simptome i postoji sumnja da je ipak zaražen, ponovit će se.

Zašto se ne testira više? Ne bi li bilo korisno testirati nasumičan uzorak ljudi?

To se može raditi kad nema epidemije, jer u epidemiji je najvažnije testirati ljude sa simptomima. Trenutno proizvođači mogu zadovoljiti 10 posto tržišta.

Zašto se ovakve mjere restrikcije ne primjenjuju kod gripe?

Za gripu postoji cjepivo i određeni lijekovi. Za koronavirus nemamo cjepivo ni lijek pa je opasnija bolest.

Radi učestalog pranja ruku koža mi je suha, jesam li zbog ranica izloženija virusu?

Nema dokaza da se virus prenosi krvlju, ali teorijski kad bi se netko zakašljao u ranu mogao bi proći u krv. Treba njegovati kožu, da osoba ne dobije infekciju kože.

Kako prepoznati simptome? Kako razlikovati alergiju i koronavirus?

I ja imam alergije i sad bih zakašljala, ali se trudim da to ne radim. Razlika je da kod alergije nema temperature, osim kad je iznimno jaka reakcija. Ako osjećaju slabost, bol u mišićima znat će sa se osjećaju drukčije nego kod alergija.

Facebook Komentari