Veterinari poručuju: Đođite samo ako je hitno

Ovih dana u posebnim uvjetima rade i veterinari. Iz primjera koji je HRT snimio u Virovitici vidjet ćemo kako izgleda radni dan jednog veterinara i pod kojim uvjetima vlasnici mogu svoje ljubimce dovesti u ambulantu.

Zabrinuta vlasnica francusku buldogicu Gitu po lijek za kašalj dovela je u veterinarsku ambulantu.

– Unazad jedno sedam, osam dana je kašljala malo više i onda smo se odlučili podružiti s ovim krasnim ljudima koji nam uvijek sve lijepo objasne i izađu u susret, kazala je Ivana Kepka.

Nema ulaska bez dezinfekcije, a ni gužve u čekaonici. Na pregled ulazi jedna po jedna životinja, a liječnici uz hitne slučajeve primaju i sve ostale ljubimce. Radi se u dva tima da u slučaju zaraze kućne ljubimce uvijek ima tko liječiti.

– Neki hitni slučajevi su otežani porodi kod pasa, onda torzija i zavrnuće želuca, nekakve traume, udarci automobila, rekla je doktorica veterine Viviane Gros.

Iako istraživanja kažu da se virus ne prenosi s kućnih ljubimaca na ljude, a ni obrnuto, veterinari pozivaju na oprez.

– Apeliramo da ako nije stvarno hitan slučaj da ljudi pokušavaju izbjegavati dolazak, u jednu ruku štite sebe, štite nas na kraju krajeva koji se isto brinemo o tim kućnim ljubimcima, rekao je veterinar Vedran Šantić.

A svi oni koji lutaju ulicama bez kućice i vlasnika nakon što ih smjeste u svoj azil pokušat će pronaći topli dom preko društvenih mreža. Udomite ih, jer njihovo društvo u ovoj izolaciji lijek je za stres, piše HRT.

Share This Article