Stručnjakinja objasnila zašto je Zagreb imao danas poslije 16 sati najzagađeniji zrak na svijetu

Foto: DHMZ

Stručnjaci sa Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i DHMZ-a istaknuli su kako su tijekom današnjeg dana zabilježene neuobičajeno visoke koncentracije PM10 čestica u gradu Zagrebu, Osijeku, Kopačkom ritu, Sisku te mjestu Zoljan kraj Našica. Napominju kako bi onečišćenje zraka već tijekom vikenda trebalo biti znatno manje.

Već danima su povećane koncentracije peluda drveća, posebice čempresa i breze. Ovih dana je i povećano onečišćenje zraka zbog pojačanog grijanja tijekom neuobičajeno hladnog vremena za kraj ožujka, i to ne samo u Hrvatskoj, nego i u okolici.

Postaje za mjerenje kvalitete zraka prvo su u Osijeku, a zatim i u Zagrebu zabilježile visoke koncentracije lebdećih čestica.

– Mjerenja na postajama državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka tijekom petka pokazala su znatno povećanje i zbog dotoka čestica pustinjskog pijeska, i to čak iz Azije, kaže dr. sc. Cleo Kosanović načelnica Sektora za kvalitetu zraka DHMZ-a za HRT HR Sljeme.

Iako je koncentracija čestica PM10 znatno iznad dopuštenih, dr. sc. Kosanović smatra da one ne mogu znatno štetiti zdravlju, budući da se tako visoke koncentracije neće zadržavati dugo. No, iz preventivnih je razloga dobro ne boraviti dugo na otvorenome, posebice osobama s respiratornim problemima.

Prema švicarskoj stranci IQ Air, koja uspoređuje kvalitetu zraka u svijetu, poslije 16 sati zrak u Zagrebu postao je najzagađeniji na svijetu i opasan za zdravlje respiratornih bolesnika.

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, stručnjaci sa Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ preporučuju svim građanima, a posebice osjetljivim skupinama stanovništva, da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom prostoru. U slučaju kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje se značajan utjecaj na zdravlje stanovništva grada Zagreba.

Samo nam je to još trebalo: Zrak u Zagrebu danas je bio najzagađeniji na svijetu

Facebook Komentari