13.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Seizmolog objasnio zašto su neki dijelovi grada teže stradali

Seizmolog objasnio zašto su neki dijelovi grada teže stradali

Seizmolog je objasnio zašto su neki dijelovi Zagreba više, a drugi manje stradali u potresu. Tri su faktora

Seizmolog Krešimir Kuk iz Seizmološkog zavoda gostovao je u četvrtak u RTL-u Danas i govorio o potresu u Zagrebu i njegovim posljedicama.

Na pitanje kakva je situacija trenutno u Zagrebu i koliko je bilo naknadnih potresa, kazao je da je danas bilo relativno mirno.

“Imali smo petnaestak potresa, od kojih su samo tri bila magnitude 2. Znači, slabi potresi. Građani koji su u užem epicentralnom području, znači Markuševec i cijeli sjeveroistočni dio grada osjetio je i slabije potrese. Dakako, ljudi se toga boje, a pogotovo ako se dogode noću”, kazao je Kuk i dodao da je od onog najvećeg od 5,5 po Rihteru uslijedilo više od 100 potresa.

“No, to je apsolutno normalna i očekivana pojava, pogotovo nakon ovako jakog potresa koji se dogodilo u nedjelju. Slijedi dugi niz potresa. Radi se o slijeganju i stvaranju nove ravnoteže u stjenovitim masivima gdje je došlo do tog potresa i to je normalna pojava”, kazao je Kuk.

Tri faktora

Objasnio je i zašto su neki dijelovi Zagreba više, a drugi manje stradali u potresu. “Nekoliko je faktora i sve treba uzeti u obzir. Najprije, ovisi koliko smo daleko od epicentra potresa. U našem slučaju, s obzirom da se radi o zagrebačkom području čiji je hipocentar, mjesto gdje je potres nastao, je bio na 10 kilometara dubine. Stoga je cijelo epicentralno područje uže se proteže od Markuševac do Zagreba i to nikada nije jedna točka. Nama epicentralna udaljenost u ovom slučaju nije igrala neku ulogu”, kazao je Kuk te dodao kako je drugi faktor kvaliteta gradnje.

“Sve zgrade koje su armiranobetonske konstrukcije su puno bolje izdržale potres nego Stari grad koji je isključivo građen od cigle. On je pretrpio najviše oštećenja, ali to se i znalo da će biti tako i mi smo to govorili i najavljivali”, kaže i kao treći faktor navodi lokalne uvjete tla.
“Građevina će se najbolje tijekom potresa ponašati ako je izgrađena na čvrstom tlu, odnosno najbolja je stijena. Pa onda imamo trešnju uzrokovanu samo potresom. Ako je neka druga vrsta tla, nasuto tlo, rastresito i neki drugi uvjeti dolazi do pojačavanja amplifikacije. Trešnja uzrokovana potresom se još pojačava zbog svojstava tla pa su i oštećenja veća”, rekao je Kuk.

Najnovije

Još iz rubrike