Epidemiologinja Jasna Ninčević, iako je cijepljena, zaražena i virusom gripe i korona virusom

Epidemiologinja Jasna Ninčević, bivša ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, zaražena je, iako je cijepljena, i virusom gripe i koronavirusom. Za N1 je telefonski razgovarala s reporterom Harijem Kočićem.

“Istina je da su mi oba testa pozitvna. Nešto mi je bilo čudno u cijeloj kliničkoj slici”, započela je razgovor doktorica Ninčević, koja se testirala i na koronavirus i na gripu te je – pozitivna na oboje.

Smatra da mogu biti dva moguća razloga za takav ishod. “Možda je došlo do neke križne reakcije ili sam preboljela gripu u posljednjih mjesec dana.”

Simtomi koronavirusa

“U nedjelju navečer sam dobila prve simtome. U ponedjeljak u podne osjetila sam kao da me nešto pecka i bode u vratu i počela me boliti glava… Do navečer sam razvila temperaturu i bolove kao da se prehladite. Bilo mi je čundno peckanje u grlu pa sam posumnjala na koronavirus, iako nisam imala nikakvih kriterija, nisam putovala, bila u kontaktima…”, ispričala je doktorica, dodavši da je strašna glavobolja bila dominantni simptom.

Za sebe kaže da je optimist i nastoji biti pozitivna.

Važan je optimizam

“Više se ne moram bojati hoću li se zaraziti jer sam se zarazila, time sam u prednosti nad drugima koji moraju strahovati. Pokušavam se ne plašiti crnim slikama, ljudima dati do znanja da je to tu. Virus je u slobodnoj transmisiji, samo o nama ovisi kako će se sve razvijati, hoćemo li pobijediti virus. Ne moramo biti u panici. Moramo poštivati preporuke Stožera”, poručuje.

Vjeruje kako je došlo do lokalne transmisije u Hrvatskoj. “Možda je kliconoša, nije razvio simtome ili netko krši samoizolaciju, a nije se još razbolio”, kazala je.

“Virus je jako prijemčljiv, lako prijeđe u bliskom kontaktu.. Virus izaziva dehidraciju organizma, treba biti puno tople tekućine. Treba mirovati. Uzimala sam samo paracetamol. Izolirala sam se, pokušavam čitati. Prva četiri dana nisam mogla ni to. Pokušavam naći neki način kako 24 sata biti sama sa sobom”, optimistična je Ninčević.

Facebook Komentari