Inspektorat: Za 28 dućana se sumnja da su povećali cijene, unatoč odluci Vlade da to ne čine

Na temelju odluke Vlade o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode i Zakona o iznimnim mjerama kontrole cijena a koja je stupila na snagu 16. ožujka 2020. godine, tržišni inspektori Državnog inspektorata obavljaju inspekcijski nadzor subjekata koji obavljaju registriranu djelatnost proizvodnje i trgovine.

Državni inspektorat obavio je 390 nadzora u dućanima (gospodarskim objektima) u Hrvatskoj te se u 63 slučaja utvrđuju činjenice, a kod 28 gospodarskih subjekata postoji osnovana sumnja da je nastala povreda povećanja cijena proizvoda.

Državnom inspektoratu su stigle i prijave protiv poslodavaca jer ne štite radnike. Što se zaštite radnika tiče pristiglo je 26 prijava, dosad je provedeno 16 nadzora, a kod četiri poslodavca je uočeno da se ne pridržavaju mjera. U tijeku je deset prijava.

Podsjećamo kako je 14. ožujka Vlada održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode.

Navedena Odluka donesena je radi sprječavanja negativnih učinaka promjene pojedinih cijena proizvoda i radi sprječavanja monopolističkog određivanja cijena proizvoda, a u vezi s nastalom epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS–CoV-2 u Republici Hrvatskoj čime se osigurava zaštita zdravlja i života ljudi, prenosi N1.

Facebook Komentari