Beroš o talijanskom scenariju u Hrvatskoj; O radu dućana oko tržnica; Mjere koje su na snazi vjerojatno će se produljiti i nakon 19. travnja

Foto: MORH / M. Čobanović

U RTL-u Danas gostovao je ministar zdravstva Vili Beroš i iznio najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

Odgovorio je na pitanje prijeti li Hrvatskoj talijanski scenarij. “Po našim promišljanjima i planovima, nastojali smo napraviti sve ono što je moguće da spriječimo takav razvoj zbivanja u Hrvatskoj. Mislim da smo odgodili početak eksplozivnog rasta broja oboljelih u Hrvatskoj i napravili nužne pripreme i reorganizaciju našeg sustava da na adekvatan način odgovori i povećanom broju oboljelih. I budimo realni, nismo mogli očekivati da virus neće ući u naš zdravstveni sustav, to je bilo izvjesno od samog početka. Jer ipak najveći dio oboljelih dolazi u bolnice. Zbog toga nije moguće na taj način otkloniti mogućnost da virus uđe u zdravstveni sustav. No zbog reorganizacije se nadam da ćemo i nadalje odolijevati mogućoj ugrozi. Moram reći da smo prije neki dan odlučili da se ljudski potencijali grupiraju u tri grupe. Trećina liječnika je u okviru zdravstvenih ustanova i pruža im akutnu zdravstvena skrb, trećina liječnika je na raspolaganju za sekundarne i tercijarne centre, a trećina liječnika je kod kuće i na neki način ih čuvamo”, kazao je Beroš.

Na pitanje koliko sustav još može podnijeti ovu situaciju i ima li nekih novih testiranja, Beroš je rekao da se u Slavonskom Brodu i Ogulinu radenova testiranja zdravstvenih djelatnika. “No, postupanje epidemiologa je tu od najveće važnosti. Ukoliko epidemilozi rano interveniraju, detektiraju kontakte i odrede epidemiološke mjere prema tim kontaktima na taj način se sužava krug potencijalnog širenja unutar zdravstvene ustanove.

Ministar objasnio zašto se naljutio

O jučerašnjoj svojoj žestokoj reakciji, rekao je da je reagirao impulzivno i dodao on uvijek stoji iza svih zdravstvenih radnika, a pogotovo onih “koji su na pravoj crti” i brinu se o zdravlju bolesnika. “No jučer je došlo do zlonamjernog krivog prikazivanja stanja opreme i to me u tom trenutku doista naljutilo”, kazao je.

Komentirao je činjenicu da su istraživači s Oxforda objavili da Hrvatska ima među najrestriktivnijim mjerama u svijetu te odgovorio i misli li da su mjere uveden prekasno. “Ne bih rekao da su uvedene prekasno. Naši dosadašnji rezultati pokazuju da smo među zemljama koje imaju sporiji rast broja oboljelih. Mislim da su mjere uvedene na vrijeme i vrlo pažljivo balansirane. Ne bih rekao da su među najrestriktivnijima, ali iz dana u dan procjenjujemo njihovu važnost i učinak. Za sutra smo najavili određeno smanjivanje tih mjera koje se odnose na dućane oko tržnica da bi omogićili opskrbu jer život ne smije i neće stati. Moramo pažljivo balansirati između očuvanja normalnih životnih tokova i mogućnosti da se infekcija i dalje širi”, kazao je.

“Određeni dućani oko tržnica moći će raditi”

“Određeni dućani oko tržnica moći će raditi. No, pod uvjetima koji vrijede u slučajevima infekcije. Epidemiolozi će točno propisati uvjete pod kojima se kupuje”, objasnio je. Kazao je da je vrlo vjerojatno da će se mjere koje su na snazi produljiti i nakon 19. travnja. “Nije moguće reći na koliko”, kazao je.

Na pitanje da mnogi predbacuju da je premalo testiranja u Hrvatskoj, rekao je da su stručnjaci postavili uvjete pod kojima se testira. “Rezultate koje imamo u Hrvatskoj jasno pokazuju da naše mjere djeluju i da je opseg testiranja adekvatan”, kazao je Beroš i rekao da su danas radili analizu zemalja koje najviše testiraju u Europi i zaključili da nema veze između broja testiranja i broja oboljelih.

“No naše odgovorno ponašanje je daleko važnije od testiranja. Sada u Hrvatskoj povećavamo broj mjesta gdje će se moći testirati. Mjesta testiranja spuštamo i prema Domovima zdravlja. Sve će se više testirati ljudi i zbog većeg broja oboljelih i više njihovih kontakata”, kazao je Beroš i dodao da je struka definirala koga treba testirati. Kazao je da se testiranja zdravstvenih djelatnika obavljaju tamo gdje je opravdano. “No, tamo gdje nema infekcije koronavirusom mislim da to ne bi bila adekvatna mjera”, kazao je.

“Ponosan sam na većinu hrvatskih građana”

“Ponosan sam i treba zahvaliti najvećem broju hrvatskih građana i obitelji koji su poštovali naše mjere i na taj način doprinijeli smanjenju broja novooboljelih. No, treba kritizirati one koji su kršili mjere i time opstruirtali i nas i vas u borbi protiv ove epidemije”, rekao je Beroš, piše RTL.

Božinović odgovara na sve glasnija negodovanja zbog zatvaranja tržnica, evo u kojem smjeru ide i kada bi ih mogao otvoriti

Facebook Komentari