Beroš: Ja sam samo jedan vojnik u ovoj bitki

Ministar zdravstva Vili Beroš jutros je u emisiji “U mreži Prvog” kazao da u Osijeku imamo aktivaciju tj. povećani broj oboljelih, te su dva bolesnika završila na respiratoru i zahtijevali su mjere intenzivnog liječenja.

Beroš je kazao da nema nekih bitnih novosti, te da redovito informiraju javnost i dogovor je da to radimo u redovitim obraćanjima javnost.- Ja sam samo vojnik u ovoj bitki, kazao je Beroš.

– Ovaj virus ne bira, što se dogodilo u drugim zemljama to se događa i kod nas , usprkos našem nastojanju da ograničimo, spriječimo i da usporimo ulazak virusa u zdravstveni sustav ipak se dešava da on ulazi, što je na neki način očekivano, jer naravno je riječ o bolesnim osobama koje idu u zdravstveni sustav. Ne postoji način brze detekcije je li netko pozitivan ili nije na koronavirus, rekao je Beroš.
Rekao je da su liječnici puno puta u situaciji kada moraju brzo reagirati i nemaju vremena elaborirati je li netko bio u nekakvom kontaktu. Dodao je da se može dogoditi da se nekad pomoć pruži na ne baš optimalan način kao jučer u Osijeku.

– Nakon toga najvažnije je što su i u Osijeku napravili da epidemiolozi svoje izvide detektiraju tko je od osoba bio u kontaktu s pozitivnim bolesnicima a tko nije te da tako saniraju posljedice događaja. Tako je bilo jučer u Osijeku. Moja obaveza je bila suportirati ih i dati im potporu u konačnici i svim zdravstvenim djelatnicima koji su na prvoj crti bojišnice tako da sam to jučer i napravio, rekao je.

Naglasio je da je jučer u samoizolaciji bilo 495 zdravstvenih djelatnika i da je to veća brojka, ali zbog veličine sustava još uvijek ima vremena nadoknaditi te gubitke s fleksibilnošću i mobilnošću.

– Za sada uspijevamo pokriti sve te rupe i zadovoljiti potrebu za zdravstvenim kadrovima, kazao je.

Beroš je istaknuo da je epidemiološka situacija u raznim dijelovima Hrvatske različita te da još uvijek imamo dovoljan broj zdravih zdravstvenih djelatnika.

Dodao je da za sve donacije se treba obratiti Maji Grbi-Bujević u stožeru civilne zaštite jer ona koordinira potrebama i nije rekla da nedostaje grijalica i majica.

Facebook Komentari