Berači salate se prilagodili – nose maske i rukavice

Berači zimske salate u neretvanskim plastenicima prilagodili su se situaciji s koronavirusom. Salata se zasad može prodati, ali što će biti s lubenicama, dinjama i jagodama, teško je predvidjeti.

Maske i rukavice zaštita su između samih berača, ali i kako bi se sačuvala salata.

– Skinula sam da mogu pričati normalno. Inače, čim krenemo s berbom, stavljamo, oprezni smo, rekla je Nives Bartulović za HRT-ovu emisiju Regionalni dnevnik.

– Ljudi koji jedu ovu salatu moraju biti sigurni da smo se mi prije toga zaštitili, kaže Nikola Bartulović.

Bartulovići pokraj ušća Neretve imaju četiri plastenika površine sedam tisuća četvornih metara. Iz triju su već obrali salatu kristalku i plasirali je na tržište.

– Njih sedam dođe za jednu masku, a ova maska nije baš tako skupa. 10 kuna, ali nije dobro, a nije ni red da se diže cijena u nebesa, to nije rješenje, i onaj drugi mora živjeti, kaže Nikola Bartulović.

Čim se salata ubere, na njezino mjesto sadi se nova kultura. Bartulovići su posadili dinje, no one na otvorenom tek bi se trebale saditi. Poljoprivrednici su u nedoumici.

– Hoće li saditi, neće li saditi, je li bolje da izgube sada već ono uloženo dok nisu posadili kulture u vanjsku proizvodnju ili će čekati dva mjeseca agonije pa da izgube još duplo više nego što bi sad izgubili, kaže mr. sc. Željko Bjeliš, predsjednik Udruge proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež, Opuzen.

Problem je i radna snaga.

– Prvi test će biti berba jagoda koja kreće kroz dva do tri tjedna i molimo i Vladu i resorna ministarstva da naprave plan kako pustiti radnike da se može jagoda ubrati i plasirati na tržište, poručuje Bjeliš.

Najviše radnika dolazi iz susjedne Bosne i Hercegovine, a granica u oba smjera ne može se prijeći bez dva tjedna izolacije.

Share This Article