Ustavni stručnjak: O praćenju građana mora odlučivati 2/3 većina u Saboru

Đorđe Gardašević, izvanredni profesor na katedri za Ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu bio je gost Dnevnika na N1. Ističe da je Hrvatska u izvanrednom stanju, a za izmjene zakona koje bi omogućile praćenje građana kaže da moraju biti izglasane dvotrećinskom većinom.

“Mislim da je vrlo očito da se cijeli svijet ovih dana nažalost nalazi u izvanrednom stanju. Kada od Australije do Kanade, od Kine do Kolumbije vlast tjera ljude u kuće, s razlogom, kada ne mogu izlaziti van osim u malim grupama, granice su zatvorene, a Hrvatski sabor zasjeda na posebnim lokacijama mislimi da je sasvim jasno da nije riječ o redovnom stanju i mislm da se radi o onome što naš Ustav zove velike prirodne nepogode” ustvrdio je profesor na katedri za Ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Đorđe Gardašević.

Kada je riječ o predloženim izmjenama Zakona o telekomunikacijama koje bi omogućile lociranje i praćenje ljudi putem njihovih mobitela kaže da te izmjene ulaze u prostor ljudskog prava na privatnost i ograničenja prava i sloboda.

“Mislim da je nužno da Sabor o tome odlučuje dvotrećinskom većinom, to je iznimno restriktivna mjera, a naš Ustav predviđa da se o tome postigne široki konsenzus. Ovo nije redovno, uobičajeno pitanje kada su ljetni praznici, ovo je iznimno važna mjera za koju mora postojati široki demokratski legitimitet koji se uspostavlja dvotrećinskom većinom.

O ovoj mjeri praćenja putem mobitela se raspravlja u zemljama širom svijeta, polučila je određene uspjehe u Tajvanu, Kini, Južnoj Koreji, o tim mjerama se u Europi raspravlja, ali nisu opće prihvaćene”, pojašnjava profesor Gardašević.

Nastavlja da treba dati podršku institucijama, i Vladi i Saboru i Kriznom stožeru, ali imati i kočnicu i ravnotežu.

“Jedna od kočnica i ravnoteža je da se o ovakvim stvarima odlučuje dvotrećinskom većinom i ona osigurava najširu moguću reprezentativnost svih slojeva društva. Važno je naglasiti da se Sabor može sastajati i ne treba ga ignorirati i dužnost mu je da odlučuje o ograničenju prava i sloboda”

Nastavlja i da se saborskim zastupnicima treba osigurati da nesmetano rade i online ako se situacija s epidemijom pogorša.

“Mogućnost da predsjednik i Vlada zajedno suodlučuju je još jedna dobra kočnica i ravnoteža, ali to je samo ako se Sabor ne može sastajati. Dok god se može sastajati on mora odlučivati, ako ne bude mogao onda odluke donosi predsjednik Republike na prijedlog Vlade pa može i ograničiti prava i slobode”, pojašnjava profesor Gardašević.

Jandroković će tražiti mišljenje Ustavnog suda o ograničenju sloboda građana

Facebook Komentari