Markotić: Nema potrebe da se uvijek liječi Sumamedom

Nema potrebe da se uvijek liječi Sumamedom – on ne djeluje direktno na virus, ali ima svojstvo da djeluje na naš imunološki sustav i time smanjuje upalu. Treba biti pametan i ne istrčavati s tim lijekom, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” na poslijepodnevnoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Pojasnila je djelovanje Sumameda.

– Nema potrebe da se ide iracionalno sa Sumamedom. Sumamed ne može direktno djelovati na virus, ali ima jedno jako važno svojstvo (…) da može djelovati na naš imunološki sustav tako da u određenom dijelu smiruje upalu određenim mehanizmima. Ono što tu treba biti pametan i ne smijemo istrčavati s tim lijekom je da prva istraživanja pokazuju da virus prvih nekoliko dana utišava naš imunološki sustav i onemogućava mu da se adekvatno bori, da se malo aktivira za što je potrebno malo upalnih reakcija i time omogućava virusu brže umnožavanja i izazivanje više štete našem organizmu, rekla je.

Posljednjih se dana često spominje liječenje koronavirusom Plivinim Sumamedom. Liječničko-sveučilišni institut iz Marseillea objavio je da se koronavirus može liječiti kombinacijom hidroksiklorokina i azitromicina, a čak je i američki predsjednik Donald Trump u svom tvitu napisao “da bi hidroksiklorokin i azitromicin mogli imati veliku ulogu u povijesti medicine”. Pritom se nada se da će što prije biti u upotrebi jer ljudi umiru. Na društvenim mrežama oglasio se i znanstvenik Nenad Bakić ističući kako je ponosan što je lijek azitromicin izumljen u hrvatskoj tvrtki Pliva, pod imenom Sumamed, prenosi HRT.

Share This Article