VIDEO Plenković i ekipa predstavili nove stare mjere, koje gospodarstvenici nisu toplo dočekali, još malo PR-a za Vladu

Zbog krize izazvane koronavirusom Vlada donosi i novi paket gospodarskih mjera za pomoć radnicima, poduzetnicima i gospodarstvu. Sve te mjere iznio je premijer Andrej Plenković s ministrima na konferenciji za novinare u Banskim dvorima u 11 sati. O mjerama za stanovništvo nije bilo puno govora, odgode kredita za cijelo stanovništvo nisu spominjane.

Pogledajte video i procijenite sami.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozvao je u utorak na odgovornost, razumijevanje i solidarnost kao pretpostavke učinkovite borbe protiv koronavirusa i posljedica potresa.

“Vlada je svjesna okolnosti. Transparentno komuniciramo o pitanjima bitnim za zdravlje i sigurnost, provodimo mjere u gospodarstvu i vodimo računa o svima. Mi ćemo preuzeti vodstvo što je naša dužnost u ovoj situaciji, a od svih tražimo razumijevanje, solidarnost i odgovornost”, poručio je Plenković zaključujući konferenciju za novinare na kojoj su predstavljene Vladine mjere pomoći gospodarstvu.

“Budimo zajedno u ovome. U ovome smo zajedno kako god okrenemo nekoliko idućih mjeseci”, dodao je Plenković.

Ozbiljnost situacije s koronavirusom oslikao je mjerom koju je uveo britanski premijer Boris Johnson, koji je zabranio okupljanje više od dvije osobe.

Ulogu medija ocijenio je ključnom, a za jutrošnju preporuku potpredsjednika Vlade i šefa kriznog stožera Davora Božinovića da se ne trči za trgovačkim akcijama prodaje televizora, rekao da je sigurno bila usmjerena povećanju sigurnosti i suzbijanju širenja koronavirusa.

Neki su novinari, naime, primijetili da bi takva preporuka mogla zaustaviti određene gospodarske i komercijalne aktivnosti.

Za Vladine mjere pomoći gospodarstvu rekao je da su to mjere koje se u trenutnim okolnostima poduzimaju, a riječ je prije svih o odgodi plaćanja javnim davanja, odnosno poreza i doprinosa.

—————————————————————————————————————————————————-

Mjere je sinoć najavio ministar gospodarstva Darko Horvat, rekavši kako se “vodi bitka za svako radno mjesto, svaki obrt i svako trgovačkog društvo”. Rekao je i da se razmišlja o mogućnosti da i vlasnici obrta imaju ista prava kao i radnici. Naznačio je i da u ovom trenutku nema prostora za isplatu dividende. Otkrio je da je Vlada spremna i na rezanje plaća u javnom sektoru.

Nakon što su jučer počele prijave za Vladine potpore na koje se poslodavci mogu javiti kako bi država njihovim radnicima isplatila minimalac, istog dana do 18 sati došlo je oko 5100 prijava poslodavaca.

– To obuhvaća tridesetak tisuća zaposlenih. Vjerujem kako će se ostati na projekcijama od 3-4 milijarde kuna. Sredstava ima. Novac za ovu mjeru mora biti omogućen, ustvrdio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović. Prva sredstva će biti isplaćena u četvrtak ili petak, da postoji tekuća likvidnost, rekao je ministar, prenosi HRT.

Inače, dosadašnje mjere nisu naišle na odobravanje poduzetnika.

Inicijativa Glas poduzetnika tražila je konkretne mjere za gospodarstvo.

Glas poduzetnika: Gospodo u Vladi, da su vaše mjere dobre, nas 23 000 u ovoj Grupi se ne bi diglo na noge

Mjere za građanstvo daleko su lošije nego u susjednim zemljama.

Mađari imaju državu, mogu odgoditi kredite svi, kao i Srbi, ali Hrvati ne: Samo oni kojima su snažno pogođeni prihodi

Facebook Komentari