Potresi: Njima se u 10 sekundi sve promijenilo – Imamo malo dijete, u kreditu smo žena i ja… I sad, gdje ćemo?

59 građana, čije su kuće oštećene u potresu, noć je provelo u studentskom domu Cvjetno naselje, no njihov bi broj u idućim danima mogao rasti. Naime, sve više građana, posebno s područja Markuševca i Čučerja dan nakon potresa napušta svoje domove, koji zbog oštećenja i narušene statike više nisu sigurni za stanovanje. Ništa bolje nije ni na području Bukovca.

U zagrebačkoj Bukovačkoj ulici napukli zidovi i oštećeni krovovi. Svaki je drugi dimnjak porušen. I dok susjedi svoj već popravljaju, a Ivan Šeb strepi.

“Ako mi padne ovaj veliki dimnjak na krov razbit će mi čitav gornji stan“, kaže Šeb.

Srećko Vižin je dobio i službenu potvrdu da više ne smije u svoju kuću.

“Bili su ljudi iz stožera, sve su pregledali i rekli su da cijela je kuća otišla u lijevo. Znači tu stanovanja više nema“, kaže Vižin. Spavao je na stolcima. Tlo je, kaže, stalno podrhtavalo. Pa i u trenucima dok su pakirali nužne stvari.

Njih šestero morat će potražiti novi dom. Ne znaju kamo će.

“U 10 sekundi da će nam se život promijenit skroz. Da mi je netko to pričao ne znam prije par dana, smijao bi mu se. Katastrofa. Znači instalacije, sve je popucalo. Bojler onaj veliki od 80 litara, to je palo unutra u kadu, razbilo sve. Poplava nam je bila gore, išli smo vodu zatvarati“, kaže Vižin.

Bez krova je ostao i prvi susjed Tomislav, ali dok je glava na ramenima, kaže, sve će se drugo lako. Došao je tek po uspomene i iz kuće želi čim prije.

“Nažalost, kad smo ponovo ušli u kuću, ponovo se potres dogodio i tad je baš ovaj komad bio pao na pod taman poslije mog izlaska tako da sam imao sreće što se tiče toga“, ispričao je Tomislav.

Desetak kilometara dalje potresne snimke u ulici Majpruzi u Čučerju.

“A bojim se, nisam ni lijegala noćas. Gore s kuće je spalo sve, a unutra popucalo i kad ja izletim gledam kad će spast na glavu“, kaže Ruža Mijoč.

Niti šest mjeseci u svom je novom domu s obitelji uživao Filip. Nakon jučerašnjeg potresa on izgleda ovako.

“Sve je izbilo iz zidova, svi su iz zidova. Evo i kupaona je isto ovdje. Bila je poplavljena pa smo ušli zatvoriti vodu da ne curi. Zidovi su se odvojili“, kaže Filip Lončarić. Kavu sa suprugom ovdje više neće piti. Policija je napravila zapisnik, čeka se Gradski ured za upravljanje u hitnim situacijama koji bi trebao obaviti procjenu.

“Ne znam jer, kažem, imamo malo dijete, u kreditu smo žena i ja i sad di ćemo“, pita se Filip.

Pitanje koje za mnoge obitelji pogođene jučerašnjim potresom ostaje visjeti u zraku, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari