Korona virus: Zubar iz Novog Sada radio je i primao pacijente iako je imao simptome korona virusa; U BiH drugi smrtni slučaj; U Italiji bi moglo biti zaraženo 640.000 ljudi

U BiH je zabilježen drugi smrtni slučaj od koronavirusa. Kako saznaje Avaz, umro je pacijent u Konjicu. Prema neslužbenim informacijama, preminuli je s aerodroma dovezao zaraženog srpskog državljanina na proslavu 70. godišnjice tvornice u tom gradu.

U Republici Srpskoj potvrđeno je 13 novih slučajeva. Radi se o osam muškaraca i pet žena, a svima je zdravstveno stanje stabilno. Ukupno je u BiH zaraženo 150 osoba, od čega je u Republici Srpskoj 103, piše Klix.

Zubar iz Novog Sada radio je i primao pacijente iako je imao simptome koronavirusa. Sada je na respiratoru, a slijedi mu kaznena prijava, piše RTS. Zubar je jedan od tri pacijenta koji se u Novom Sadu nalaze na respiratorima na Infektivnoj klinici.

Zakon o zaraznim bolestima Republike Srbije za nesavjesno ponašanje predviđa kaznu zatvora do tri godine. Ukoliko se zaraza prenese drugima, kazna zatvora je do osam godina, a ukoliko ponašanje takve osobe dovede do smrti onih s kojima je bio u kontaktu, kazna je zatvor u trajanju do 12 godina.

Talijanska Nacionalna uprava civilnog zrakoplovstva odobrila je uporabu dronova za nadgledanje kretanja građana kako bi se osiguralo pridržavanje strogih mjera koje su uvedene u Italiji. Dronove će koristiti policija.

Broj zaraženih koronavirusom u Italiji vjerojatno je deset puta veći nego što pokazuju službene brojke o 64.000 ljudi, rekao je čelnik talijanske Civilne zaštite. Najnoviji podaci pokazuju da je u Italiji umrlo 6077 ljudi u jedva mjesec dana čime je ta zemlja postala najpogođenija u svijetu. “Omjer jednog potvrđenog slučaja na svakih 10 je vjerojatan”, rekao je Angelo Borelli, čelnik talijanske Civilne zaštite. Vjeruje da bi u Italiji moglo biti zaraženo 640.000 ljudi.

U Španjolskoj je u posljednja 24 sata umrlo 514 ljudi. Broj preminulih time je povećan na 2696. Španjolska je potvrdila 39.673 slučajeva zaraze koronavirusom. 6584 je novozaraženih osoba.

Vlasti New Yorka, američkog epicentra koronavirusa, pozvale su predsjednika Donalda Trumpa da proglasi obvezu izolacije za cijelu naciju, ali on je u ponedjeljak najavio vrlo skoro otvaranje poslovnih tržišta. Sa svojih 8,6 milijuna stanovnika, prva američka metropola i gospodarska prijestolnica Sjedinjenih Država, New York je u ponedjeljak imao 12.000 zaraženih, što je trećina ukupnog broja u SAD-u. New York je potvrdio gotovo 100 umrlih od ukupno 560 Amerikanaca koji su podlegli bolesti Covid-19, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari