Korona virus: Španjolska se lagano približava Italiji po svakodnevnim žrtvama, ukupno je umrlo 2.696 ljudi

Broj umrlih u španjolskoj od pandemije koronavirusa porastao je na 2.696 ljudi, pri čemu je u posljednja 24 sata 514 novih žrtava – što je porast za 24% u odnosu na jučer. To je prema posljednjim podacima koje je u utorak iznijelo Ministarstvo zdravstva. Broj infekcija sada se približava 40.000, što je porast od 20% u posljednja 24 sata, piše El Pais.

Gotovo 3.800 osoba se oporavilo od bolesti Covid-19 i otpušteno je iz bolnice, dok još uvijek ima 2.636 osoba koje se liječe na intenzivnoj njezi, izvijestila je vlada u utorak. Katalonija i Madrid i dalje pokazuju najveći broj novih slučajeva.

Fernando Simón, direktor Koordinacijskog centra za izvanredno stanje Ministarstva zdravlja, u utorak je objavio da je više od 5.000 španjolskih zdravstvenih radnika zaraženo koronavirusom.

“Dnevno povećanje zaraženih se nastavlja, ali postoji i bitna odgoda, između sedam i 10 dana od otkrivanja simptoma i obavijesti o slučaju. Ovo je težak tjedan, kada svi čekamo da vidimo hoće li mjere koje smo usvojili stupiti na snagu “, rekao je Simon, referirajući se na izvanredno stanje zbog kojeg je zemlja zatvorena u karantenu.

Govoreći na istoj konferenciji za novinare, Miguel Ángel Villarroya, načelnik obrane, rekao je da je vojska provela „dezinfekciju u 135 područja i u 92 staračka doma”, te pruća pomoć beskućnicima.

Zajednički operativni direktor Nacionalne policije José Ángel González objasnio je u utorak da je u posljednje vrijeme uhapšena 61 osoba i da je podneseno 6.000 izvještaja zbog nepoštivanja mjera. Šef policije objasnio je i da službenici rade na zaštiti “najugroženijih dijelova društva, poput žrtava obiteljskog nasilja.”

González je dodao da i dalje postoje izvještaji o “neodgovornim ljudima”, poput pacijenata koji su napustili bolnicu prije nego što su otpušteni. Upozorio je i na “kibernetičke kriminalce koji mogu iskoristiti pandemiju zlonamjernim programima koji mogu ukrasti osobne podatke ljudi.”

Odgođena Madridska gay parada

Organizatori Gay Pridea u Madridu najavili su u utorak da će biti odgođen zbog “zdravstvenog i sigurnosnog stanja.” U priopćenju za javnost organizatori su rekli kako im je prioritet zaštita zdravlja.

Gay Parada ponosa u španjolskoj prijestolnici održava se svake godine prvog vikenda u srpnju od 1978. Događaj, prema podacima organizatora, okuplja gotovo milijun ljudi, a donosi više od 100 milijuna eura za regiju Madrid, navodi se u priopćenju.

Zaštitni materijal

Nedostatak zaštitnih materijala kao što su maske i drugeo u zdravstvenom sustavu uzrokuje napetosti između španjolskih regionalnih vlada i središnje vlade u Madridu. Mnoge regije optužuju vladu za zaustavljanje pokušaja uvoza materijala.

Ali ministar zdravstva, Salvador Illa, demantirao je to i rekao da se vlada bori “protiv ljudi koji se žele pogađati s tim proizvodima”. Madrid, Andaluzija, Galicija i Katalonija tvrde da je središnja vlada oduzela ili zaustavila isporuku zaštitnog materijala na carinskim mjestima. Illa je rekao kako je “potpuna neistina” da vlada zaustavlja isporuke.

Facebook Komentari