Potres u zagrebačkom epicentru, stradali Markuševec u Čučerje: Proveli smo noć u autu jer su se osjetila podrhtavanja

– Crkva u Čučerju, gdje je gotovo bio epicentar potresa, gotovo je razrušena, toranj je popucao, urušio se veći dio krova, no srećom nije bilo veće štete kao na zagrebačkoj katedrali, javila je Iva Magušić Dumančić u “Zajedno za zdravlje”.

Građani su javili da je u epicentru potresa situacija jako loša – kuće su uništene, nitko se ne javlja na njihove pozive i ne znaju što im je činiti. Riječ je o mjestima Kašina, Medvedski Breg, Trnava, Popovec, Vidovec i Markuševec.

Magušić Dumančić je dodala da stanovnici kažu da su, unatoč traumi, optimistični. Najveće štete imaju na krovovima kuća i na dimnjacima, popucala su stakla, no lako za to jer je strah bio neopisiv nakon prvog potresa.

Još nije poznat točan broj oštećenih objekata, no Magušić Dumančić kaže da gotovo svaka kuća ima neko oštećenje , najviše je riječ o uništenim krovovima, dimnjacima i popucanim staklima.

Zvonik crkve je u jako lošem stanju, statičari još nisu stigli da procjene stvarno stanje – neki stanovnici kažu da će ju trebati rušiti, drugi vjeruju da se može obnoviti.

– Centar Zagreba najviše je pogođen jučerašnjim potresom. Trenutno su na terenu vojska, vatrogasci i ostale interventne službe i raščišćavaju ulice, rekla je Maja Kubik.

Razgovarala je s brigadnim generalom Tihomirom Kundidom koji je rekao kako na pojedinim lokacijama u samome središtu Zagreba prijeti urušavanje dijela zgrada.

– Sada je primarna zadaća da se skinu dijelovi koji bi se mogli urušiti. Nakon toga će vojska to sanirati i očistiti, rekao je.

Ministar obrane Damir Krstičević je već obišao vojnike, Kundid kaže da Krstičević redovito prati sve što se događa i imaju njegovu punu potporu za izvršavanje svojih zadaća.

– U ovom trenutku imamo angažirano 150 vojnika i 10 inženjerijskih stojeva koji rade na raščišćavanju grada. U dogovoru s gradskim vlastima koje su izrazile prioritete, u skladu s tim raščišćavamo uglavnom haustore i dvorišne prostore koji su još uvijek zatrpani, dodao je.

Naglasio je da je hrvatska vojska jučer pokazala ono što ona ustvari i je – da smo visoko spremni, jako dobro organizirani i vrlo motivirani kada je potrebna pomoć hrvatskom narodu.

– U tom kontekstu, kada nas građani vide, pružamo im određenu dozu sigurnosti i znaju da kada smo mi angažirani, sve će biti u redu. Mi smo tu upravo zbog građana, njihove sigurnosti i dobrobiti, rekao je Kundid.

Na pitanje koliko bi moglo trajati samo raščišćavanje, Kundid kaže da su oni jučer procijenili da će vojsci trebati 2 dana da raščiste središte grada, no počeli su ujutro sa 100-tinjak vojnika, da bi do kraja dana sudjelovalo njih 285. Ovo što je danas ostalo, to su vrlo mali zahvati u odnosu na jučer, dodaje objašnjavajući da je važno što prije normalizirati život u Zagrebu.

Gradonačelnik Milan Bandić najavio je mogućnost progašenja elementarne nepogode, no razmjeri štete još nisu poznati. No, šteta je velika, javlja Kubik dodajući da ćemo trebati pomoć EU-a i fonda solidarnosti.

Magušić Dumančić se javila iz mjesta Vugrovec Donji, mjestu nedaleko od Čučerja koje je također blizu epicentra jučerašnjeg potresa. Rekla je da su najviše nastradali krovovi kuća, crjepovi, dimnjaci, popucana stakla. Dodaje da su vatrogasci imali dosta posla, pomagali su ljudima u intervencijama, raščistiti sve što je trebalo.

Stanovnici su još uvijek u šoku, javlja Magušić Dumančić, te postoji strah se ne dogodi još jači potres.

– Prisutan je i strah od koronavirusa, ljudi ne izlaze baš iz svojih kuća, dodala je.

Magušić Dumančić kaže da je zapravo jedino što izvana možemo vidjeti vanjsko oštećenje, pitanje je kakva su unutarnja na svakom objektu.

– Mnogi čekaju procjene da vide hoće li uopće moći nastaviti živjeti u svojim domovima, dodala je.

Epicentar prvog i najjačeg udara bio je kod Markuševca

Snažan potres jačine 5,5 po Richteru potresao je Zagreb u nedjelju u 6 i 23 sati ujutro. Uslijedila su još dva jača potresa i na deseci malih što je dovelo do velike materijalne štete na cijelom području županije Grada Zagreba. U potresu je ozlijeđeno 27 građana, od čega 18 teže, a epicentar prvog i najjačeg udara bio je kod Markuševca.

Iza građana zagrebačkog Markuševca teška je noć jer su mnogi zbog oštećenja na zgradama noć proveli u automobilima.

Iz Markuševečkog Popovca N1 je dobio fotografije jedne kuće koja je trenutno neupotrebljiva za život.

Foto: N1

Jedna je građanka reporterki N1 jutros opisala kako je to izgledalo:

“Nažalost, još smo u strahu od jučerašnjeg dana, proveli smo noć u autu jer su se osjetila podrhtavanja pa zbog sigurnosti i straha nismo spavali u kući. Pokušavali smo zaspati, ali zbog kontinuiranih podrhtavanja tla nije bilo ugodno. Mnogima u Markuševcu noć nije bila laka. Treslo je nekoliko puta, popucali su zidovi, uršeni su dimnjaci, proveli smo u automobilima noć.”

Noćas u Zagrebu potres magnitude 2.9 po Richteru, dobro je pripremiti ruksak s vodom, toplom odjećom, baterijom..

Potres u Zagrebu: Stiglo je preko četiri tisuće prijava za pregled zgrada

Muzej za umjetnost i obrt teško oštećen uslijed potresa

Facebook Komentari