Muzej za umjetnost i obrt teško oštećen uslijed potresa

Muzej za umjetnost i obrt (MUO), smješten u historicističku palaču izgrađenu 1888., pretrpio je velika oštećenja u potresu, ne samo na zgradi, već i na građi koju čuva.

Urušen je velik dio krovišta te su oštećeni predmeti u dijelu stalnog postava na drugom i trećem katu tog najvećeg i najstarijeg muzeja lijepih i primjenjenih umjetnosti u Hrvatskoj.

Stradale su i restauratorske radionice specijalizirane za metal, keramiku i staklo, tekstil, slikarstvo i polikromnu skulpturu,

“Izuzetno smo pogođeni razmjerima potresa koji se dogodio, stanovništvu Grada Zagreba i cjelokupnoj kulturnoj baštini i kulturno-povijesnim građevinama koje su stradale ukljućujući i zgradu našega Muzeja i predmete koji se u njemu čuvaju”, izjavio je ravnatelj Miroslav Gašparović prigodom obilaska zgrade i unutrašnjosti MUO.

“Nadamo se i vjerujemo da ćemo uz pomoć Grada, Ministarstva kulture, UNESCO-a i drugih međunarodnih institucija uspjeti iznaći sredstva za sanaciju nastale štete te jednako tako i za rekonstrukciju najoštećenijih dijelova građevine kako bi se ona adekvatno osigurala za budućnost”, istaknuo je.

MUO u svom fundusu čuva se više od 100 tisuća predmeta lijepih i primjenjenih umjetnosti od 13. stoljeća do danas koji imaju neprocjenjivu vrijednost, ističu iz tog muzeja.

Dekan ušao u zgradu Pravnog fakulteta, ostao šokiran viđenim i donio odluku: U nju se više neće ulaziti, zgrada je pomaknuta 10 centimetara

Share This Article