Komadina: Poslodavac mora izdati potvrdu radnicima ako rade van mjesta prebivališta

Na konferenciji za medije Primorsko goranske županije župan Zlatko Komadina najavio je kako će se na posao van mjesta prebivališta ubuduće moći ići samo uz posebno izdanu dozvolu.

“Od ponoći je na snazi zabrana kretanja iz mjesta prebivališta. Svaki poslodavac mora izdati potvrdu svojim radnicima kako bi se zaposlenici koji moraju na posao mogli kretati. To ne vredi za žurne i državne službe. S objektima smo spremni, zdravstvenim i nezdravstvenim.

Odgovorno se treba ponašati. Fokus s onih u izolaciji prebacuje se na fokus onih koji su inficirani, no nadamo se da će uzlazni trend biti lagan. Imamo dovoljno ekipa, materijala, kapaciteta i nadajmo se da će trajati što kraće.

Apeliramo na građane Zagreba da ostanu kod kuće, no moramo biti solidarni – njih je pogodio potres, nekima su nastradale nekretnine – no Zagrepčani moraju biti odgovorni. Gradonačelniku Zagreba smo ponudili pomoć kao županija i apeliram da svi koji mogu donirati za pomoć Zagrebu to i učine”, rekao je Zlatko Komadina.

Predsjednica Županijskog stožera za zarazne bolesti Đulija Malatestinić rekla je kako će Nastavni zavod za javno zdravstvo te županije raditi u smanjenom obimu.

“Do danas imamo 24 pozitivnih na koronavirus, a u tijeku je obrada rezultata za 20 osoba. Testiranje je počelo jučer u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.

Na kliničkom zavodu za patologiju i citologiju imamo liječnika pozitivnog, ta je ustanova provela sve protuepidemijske mjere, svi djelatnici su testirani i negativni. Zavod će nastaviti s radom u smanjenom obimu.

Sav zdravstveni sustav radit će u novom režimu, u timovima. Dio kapaciteta na radim mjestima, dio u kućama, i izmjenjivat će se u 15- dnevnom režimu. Ljekarna Jadran od danas uvodi novi režim rada, smanjit će se broj jedinica za pružanje djelatnosti, a radit će uglavnom u centru, te će se raditi u turnusima po 7 timova. Dio na poslu, dio kući, a cilj je sigurnost. Sve ljekarne radit će od 08-17 sati, osim ljekarne centar koja će raditi 08-20.

U nedjelju je iz državnog stožera omogućena dostava određene zaštitne opreme, dobili su odijela, dezinficijensa, maski i jednokratnih odjela, koja će biti dostupna liječnicima i služni civinlne zaštite.

U subotu je počelo raditi savjetovalište kao dodatni punkt gdje se može se može dobiti potvrda, ako postoji sumnja na koronavirus, a u zavodu se rade testiranja”, rekla je Đulija Malatestinić.

Na konferenciji je rečeno i kako je u studentskom domu Ivan Goran Kovačić osposobljen dio za prihvat ljudi pozitivnih na koronavirus. Spremne su 54 postelje, a priprema se danas još dva objekta. S Crvenim Križem u dvorani Mladost raspoređeno je i 80 kreveta, te imaju i karantenu za one koji se ne mogu samoizolirati za 28 osoba.

Na Kikovici je jučer prošlo 1016 judi, a 36 imalo rješenje o samoizolaciji i oni će morati nastaviti provoditi samoizolaciju, rečeno je, prenosi N1.

Share This Article