Župan Kolar o štetama od potresa u Zagorju: Najteže stradalo područje Gornje Stubice

Dva jaka potresa u nedjelju su se osjetila i na području Krapinsko-zagorske županije, a župan Željko Kolar nakon obilaska terena ustvrdio je kako je najteže stradalo područje Gornje Stubice te da u naselju Slani Potok gotovo nema objekta koji nije oštećen.

-“Ako ništa drugo, onda je objekt raskriven, popadali su crjepovi sa krovišta, a ima 6 do 8 kuća iz kojih se momentalno trebaju evakuirati obitelji. Na prvu procjenu, tolika su oštećenja da u njima nije moguće živjeti. Odvajali su se nosivi zidovi i stvarali pukotine od 20 do 30 centimetara i tu je sva statika poremećena”, izjavio je Kolar.

Na nekim kućama, kaže, prijeti opasnost da kroz dodatno podrhtavanje tla dođe i do rušenja.

Ističe i da u naselju Donja Podgora ima nekoliko oštećenih kuća te da u dvije više nije moguće stanovanje.

Župan je ujedno apelirao na osobe s područja Gornje Stubice koje su u samoizolaciji, njih 15-ak, da se bez obzira na situaciju uzrokovanu potresom drže uputa Stožera.

“S obzirom da imamo 428 osoba koje su u samoizolaciji na području Krapinsko-zagorske županije, a ovdje ih je na području Donje i Gornje Stubice 15-ak, molim i apeliram na njih da bez obzira na ovo stanje da se strogo pridržavaju uputa Stožera, kako njih tako i njihove ukućane”, kazao je Kolar.

Dobra je vijest, dodaje, da su objekti tih osoba u dobrom stanju i ne zahtijevaju njihovo napuštanje.

“Imamo pripremljenu karantenu na području Krapinsko-zagorske županije i takvu osobu bi odmah otpratili u karantenu, da nikoga ne ugrožava”, zaključio je Kolar.

Prema riječima načelnika Gornje Stubice Jasmina Krizmanića oštećenih kuća zasigurno ima i u drugim mjestima što će se vidjeti nakon obilaska terena, piše besplatno Hina.

Facebook Komentari