Potresi u Zagrebu: Evakuirana bolnica u Petrovoj i još neke; Beroš: Nakon procjene građevinske struke, pacijenti će se vraćati u one zdravstvene ustanove čije su zgrade stabilne

Evakuirana je bolnica u Petrovoj, neke rodilje su odvezene kućama, druge će u neku drugu bolnicu, javlja HRT.

Zgrada bolnice u Petrovoj nije sigurna nakon serije potresa u Zagrebu.

Izvan prostora bolnice u jednoj kućici bit će hitni porodi, a neki su se obavljali u automobilima, javlja HRT.

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da panika nije saveznik u situaciji nakon potresa koji su jutros pogodili Zagreb istaknuvši da će se nakon procjene građevinske struke, pacijenti vraćati u one zdravstvene ustanove čije su zgrade stabilne.

– Prioritet je sada sagledati s građevinskog aspekta stabilnost konstrukcija. Usuglašen je stav svih ravnatelja zdravstvenih ustanova u Zagrebu da u one zgrade koje su stabilne, a dobit ćemo postepeno evaluaciju građevinara, treba postepeno vraćati pacijente, da im se omogući adekvatno pružanje zdravstvene zaštite. Svi drugi pacijenti iz zgrada koje nisu stabilne, bit će zbrinuti na adekvatan način – poručio je Beroš nakon sastanka državnog vrha u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici.

Ocijenio je da je situacija u okviru ustanova iz zdravstvenog segmenta relativno zadovoljavajuća. Jutros je evakuirana zgrada Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici, a ministar je potvrdio da je deset novorođenčadi iz te bolnice adekvatno zbrinuto u prostoru Kliničke bolnice Dubrava. Potvrdio je i da je 15-godišnjakinja teže ozlijeđena u potresu.

– Za sad imamo situaciju s jednom bolesnicom koja je teže ozlijeđena, ima otvorenu cerebralnu ozljedu, u tijeku je dijagnostika i zbrinjavanje koje uključuje neurokiruršku operaciju. U ovom trenutku znamo da je teško ozlijeđena ali ne možemo predvidjeti konačni ishod – izjavio je ministar zdravstva.

Dodao je da je brza reakcija u okviru zdravstvenog sustava bila je jedina moguća i adekvatna te se zahvalio gradskim službama na učinjenome.

Ćorušić: Situacija u KBC-u Zagreb pod kontrolom

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić izjavio je u nedjelju kako je u KBC-u nakon potresa situacija pod nadzorom, a najviše je stradala stara zgrada na Šalati,

Odatle su pacijenti privremeno izmješteni u zgradu Poliklinike koja je novije gradnje i sigurna je, dok su djeca iz Klinike za porode u Petrovoj zbrinuta u KB-u Dubrava, a trudnice u ostalim dijelovima bolnice koji su sigurni, rekao je Ćorušić za N1.

“Nitko nije stradao, situacija je pod nadzorom, pacijenti koje je trebalo izmjestiti su izmješteni”, dodao je.

U bolnici na lokaciji Rebro došlo je do manjih oštećenja i padanja stropnih ploča, dok je na nekim zgradama otpalo nešto žbuke.

“Radi ono što je najvažnije za funkcioniranje bolnice – medicinski plinovi, dostava plinova, elektroinstalacije i vodovod. Osobno mislim da oštećenja nisu velika, čekamo signale od Kriznog stožera da uz njihovu suglasnost vratimo pacijente na lokacije na kojima su bili. Sve pacijente koji mogu biti kod kuće i ne trebaju bolničko liječenje otpustili smo doma”, kazao je Ćorušić, piše besplatno Hina.

VIDEO Tri snažna potresa u Zagrebu, poginulo dijete; Odlomio se dio južnog tornja Katedrale, oštetio krov Nadbiskupskog dvora; Ima oštećenih zgrada, ljudi su izišli na ulice

VIDEO Velika oštećenja na crkvama, odlomio se vrh Katedrale; Štete u Palmotićevoj, Remetama, Čučerju….

Facebook Komentari