Stožer: Prestao je normalan život. Molim sve građane Istre da ostanu kući

Screenshot: N1

U Hrvatskoj je 168 osoba zaraženo koronavirusom, od čega je 5 osoba ozdravilo. Tri su osobe na respiratoru. Česta su kršenja mjera samoizolacije, a mnogi se ne pridržavaju uputa stožera. Ministar Božinović najavio je kako će policija još strože nadzirati kršenje mjera.

* U Hrvatskoj je potvrđeno 168 slučajeva zaraze

* Izliječeno je 5 osoba

* Nacionalni krizni stožer poslao je oštru poruku građanima jer se nedovoljno pridržavaju mjera zaštite. Policija je na ulicama u pojačanoj ophodnji.

* Informacije o koronavirusu građani mogu dobiti pozivom na broj 113

“Prestao je normalan život. Molim sve građane Istre da ostanu kući”, rekla je epidemiologinja Jasna Valić i rekla kako još nije poznat nalaz obdukcije preminulog muškarca.

Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije pozvao je sve da se pridržavaju mjera.

“Imamo zahtjev za zatvaranjem dječjih igrališta i zabranom okupljanja na javnim površinama. Roba u trgovinama se može prodavati do 18 sati, a benzinske postaje rade 24 sata”, rekao je Kozleavac.

Kazao je i kako je u Istri zabranjen javni prijevoz te rade samo taksiji.

“Tražimo i da se kretanje građana ograniči samo na ono što je najnužnije”; rekao je Kozlevac.

Dodao je i kako je od danas cijela Slovenija proglašena “crvenom zonom”.

Epidemiolog dr. Aleksandar Stojanović rekao je kako je u Istarskoj županiji jučer bilo 5 novooboljelih, a do danas ih je još 8 novozaraženih.

“Od tih 5 osoba, većinom se radi o kontaktima već oboljelih osoba, a jedan je radnik iz ugostiteljskog objekta u Italiji. Imamo i 8 novooboljeih osoba, a ukupno 25 na području Istarske županije. Ne radi se o otvaranju novih slučajeva, već o osobama koje su bile vezane uz prethodno oboljele. Neki od njih su bili na pogrebu jednog zaraženog muškarca”; rekao je Stojanović.

Kazao je i kako se može očekivati veći broj starijih zaraženih osoba te je apelirao na njih da ne izlaze iz kuće.

“Bez prijeke potrebe ne izlazite iz kuća. Imamo puno kršenja samoizolacije. To je sramotno, svi koji krše mjere narušavaju rad zdravstvenih službi. Sebičnim ponašanjem ugrožavaju sebe i sve oko sebe”; rekao je.

Ravnateljica pulske bolnice dr. Irena Hrstić rekla je kako je među oboljelima i jedan austrijski državljanin koji boravi u Istri. Dodala je i da je 23 oboljelih blage kliničke slike, a da su trenutno dobro i dvije starije osobe koje su zaražene, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari