Luetić: Onkološki program nije zaustavljen; Dobro je psu dezinficirati šape nakon šetnje; Tenisice ne unositi u kuću…..

Krešimir Luetić, čelnik Hrvatske liječničke komore gostujući u Novom danu apelirao je na sve članove društva, kazavši kako je pred nama ispit naše ljudskosti i vjeruje da u njemu nećemo zakazati. Naglašava važnost izbjegavanja socijalnih kontakata i higijene.

Iz Hrvatske liječničke komore jučer su uputili apel javnosti- da se u javnosti o liječnicima govori onako kako bi svi htjeli da se o njima govori te su istaknuli da se epidemija koronavirusom može svladati samo zajedno, razumom, solidarnošću i humanošću. Na to ih je, kaže Luetić, nagnala pojava infodemije. Kao krivca za epidemiju navodi virus i dodaje da su liječnici spremni za borbu.

“Danima komuniciramo s kolegama iz Italije, pratimo njihove članke. 15.000 liječnika spremno je za borbu s virusom. Medicinskom osoblju treba osigurati zaštitnu opremnu. Volje i motivacije ne manjka”, rekao je, dodavši da se komori javljaju i umirovljeni liječnici i studenti viših godina medicine sa željom da pomognu.

Istaknuo je da treba izbjegavati socijalne kontakte i grupiranje.

“U Kini se epidemja na visokoj razini zaraženih zadržala samo u jendoj provinciji i relativno kratko je trajala. Režim u Kini je drugačiji, poduzela je rigorozne mjere. Nije dobro imati socijalne kontakte i grupirati se”, poručuje.

Odgovorio je i na neka pitanja gledatelja i čitatelja N1.

Rekreacija i izlazak na otvoreno…

“Izlazak van ne znači nužno veću šansu dobivanja virusa. Izaći, prošetetati sam, neće povećati šansu za aktiviranje virusa”, govori. Treba izbjegavat, kaže, blisku komunikaciju i grupiranje.

Smiju li se unositi tenisice u kuću?

“Iako je vrlo mala šansa da se na taj način čovjek zarazi, mi trebamo pribjeći pojačanim higijenskim mjerama. Obuću koju nosimo izvana treba očistiti”, odgovara Luetić.

U parkovima se djeca druže intenzivnije nego u školi…

“Ako odrasli ne poštuju mjere, kod djece ne može utjecati da budu dosljedna. Treba izbjegavati parkove, igralište”, komentirao je, dodavši da će se igrališta sad i zatvoriti. Kaže kako je dobro s djecom otići u šetnju na svježi zrak, ali je potrebno izbjegavati grupiranje.

Treba li nakon šetnje psu dezinficirati šape?

“Pojačana higijena, kao i kod obuće, ni ovdje neće biti na odmet”, kaže.

Što s listama čekanja i pacijentima koji su trebali imati pregled, s obzirom na to da je hladni pogon zatvoren?
“Ministarstvo zdravstva dalo je uputu svim zdravstvenim ustanovama da zaustavljanje hladnog pogona ne znači zaustavljanje onkološkog programa. Dijagnostika, liječenje, kemoterapija, operacije onkoloških bolesnika trebaju biti nastavljene. Njima je pomoć i zdravstvena zaštita neodgodiva”, rekao je Luetić.

Facebook Komentari