HRejting: Čak 32,2 % Hrvata smatra da je korona virus nastao u laboratoriju radi namjernog širenja zaraze

U Dnevniku HTV-a nastavljaju s HRejtingom, istraživanjem koje je za HRT provela agencija Promocija plus od 16. do 19. ožujka na najvećem uzorku od čak 1400 ispitanika. Razina pouzdanosti odgovora je 95 %, a statistička pogreška samo +/-2,62 %.

Na pitanje koliko je Hrvatska kao država bila spremna za globalnu pandemiju koronavirusa 72 % građana odgovorilo je da je spremna – potpuno i uglavnom. Njih 22,5 % smatra da je nespremna, a 5 % ne zna ili se ne može odlučiti.

Tu je i pitanje o nastanku virusa. U optjecaju je nekoliko stajališta o nastanku koronavirusa. Koje je od sljedećih stajališta najbliže vašem razmišljanju?

Najveći broj ispitanika, njih 32,2 % smatra da je nastao u laboratoriju radi namjernog širenja zaraze, 21 % odgovara da je nastao prirodnim putem te da je posljedica loših prehrambenih i higijenskih navika, oko 14 % kaže da je nastao genskim mutiranjem te da nije bitno stanište nastanka.

Oko 14 % ispitanika smatra da je nastao u laboratoriju i slučajno dospio u okolinu izvan kontroliranih uvjeta, 10,6 % ispitanika kaže da je nastao prirodnim putem kao posljedica klimatskih promjena, a ne zna ili ne može odlučiti oko 6 % ispitanih.

Na pitanje drže li se disciplinirano propisanih preporuka za sprječavanje širenja zaraze, 51,4 % kaže da se većina građana disciplinirano pridržava, 19,8 % smatra da se manji dio građana disciplinirano pridržava, 10 % kaže da se znatna manjina građana disciplinirano pridržava, 9,4 % kaže da se golema većina pridržava, gotovo svi građani, 6,3 % da se gotovo nitko ne pridržava uputa, a 3 % ne zna ili se ne mogu odlučiti.

Facebook Komentari