Beroš o tome čeka li nas talijanski scenarij, ali i o izgledima za pronalaženje lijeka

Ministar zdravstva Vili Beroš bio je gost Dnevnika N1 televizije. Još jednom je pozvao građane da poštuju mjere koje je uveo Stožer. U Republici Hrvatskoj trenutno ima 206 oboljelih od koronavirusa.

Održavajte razmak!

“I dalje je broj zaraženih 206, no imamo 37 uzoraka koji su i dalje u obradi”, rekao je ministar u razgovoru s reporterkom N1 Mateom Dominiković.

“Najvažnija mjera zaštite je održavanje razmaka, bez obzira radi li se o otvorenom ili zatvorenom prostoru. Na zrak izađite samo ako ste sami, nikako s više osoba. Ondje gdje je mnogo ljudi razmak nije moguće održavati, a razmak je najvažnija mjera u borbi protiv ove epidemije, nemojte odlaziti.

Održavanje razmaka je apsolutno potrebno. Zadnjih nekoliko dana preporuke se konkretiziraju, postaju mjere i situacija se s obizrom na pogoršanje stanja konkretizira”, rekao je Vili Beroš.

Prijeti li nam talijanski scenarij?

“Činjenica je da će, ako se ne budemo pridržavali mjera, broj oboljelih biti mnogo veći. Potrebno je držati se mjera da se to spriječi”, rekao je ministar.

Rekao je i kako veći broj novooboljelih nije takav samo zbog toga što se sada uzorci testiraju na više mjesta.

“Nije to samo zbog toga što se testiranje vrši na više mjesta, mi ulazimo u uzlaznu liniju i čekamo trenutak kada nas ćemo doseći vrhunac. Ukoliko se ne budemo držali preporuka Stožera, broj oboljelih će broj biti daleko veći.

Izbjegavanje socijalnih kontakata najbolje je što možemo učiniti za druge i sebe”, rekao je Beroš. Kazao je i kako se iz Italije može vidjeti više pozitivnih elemenata, no da o učincima nekih lijekova koji pokazuju pozitivne efekte kod koronavirusa ne želi za sada govoriti.

Plan za smještaj oboljelih

Ponovno je pojasnio kakav je plan za smještaj oboljelih od koronavirusa.

“U KB Dubrava idu oni oboljeli s težom kliničkom slikom, ispred KB Dubrave je ekspedicijski logor hrvatske Vojske gdje će ići pacijenti sa srednje teškom kliničkom slikom koji zahtijevaju primjenu kisika. U bolnici će biti oni na respiratoru, dok kisik možemo primijeniti u svim uvjetima.

Oni koji ne zahtijevaju primjenu kisika bit će u Areni Zagreb, a oni koji imaju blage simptome idu kući ili u tercijarne centre”, rekao je Beroš.

Na pitanje ima li naznaka da će se uvoditi karantena za Zagreb, rekao je kako su mjere koje se donose izbalansirane.

“Primjena naših mjera fino je izbalasnsirana i odgovara epidemiološkoj slici, ali bude li potrebno, bit ćemo spremni i provesti karantenu. Ukoliko za to dođe vrijeme, poduzet ćemo tu mjeru, mjeru izolacije, odnosno karantene”, rekao je ministar.

Ostanite doma

“Ostanite doma”, poručio je ministar još jednom građanima. Ako trebate prošetati, održavajte razmak, poruka je građanima.

Poštujte nove mjere

Poslijepodne je na press konferenciji Nacionalnog stožera, podsjetimo, objavljeno da je potvrđeno 78 novoboljelih osoba novim koronavirusom. U Republici Hrvatskoj trenutno ima 206 oboljelih od koronavirusa.

S obzirom na ubrzano širenje i pojačani rizik prijenosa koronavirusa, u Hrvatskoj je uvedena protuepidemijska mjera strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima na kojima se može istovremeno kretati i zadržavati veći broj osoba, u trajanju od 30 dana od dana donošenja ove Odluke.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, dana 21. ožujka 2020. godine donosi Odluka o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima.

Ova Odluka odnosi se na ulice, trgove, rive, parkove i sve ostale javne površine na kojima se može kretati i zadržavati veći broj osoba.

U Italiji još gora situacija nego jučer, 793 nove smrti, 4.821 više zaraženih

Beroš proslijedio poruku: Uozbiljite se ili nas za 19 dana čeka talijanski scenarij

VIDEO Kombinacija Hydroxychloroquine (Lijek protiv malarije) i azithromycin (izumili Hrvati) djeluje protiv korona virusa

Teva, vlasnik zagrebačke Plive, donira SAD-u više od 6 milijuna doza hidroksiklorokin sulfata, koje djeluju na korona virus

Facebook Komentari