VIDEO Ministar Beroš odgovara na pitanja: Arena Zagreb bit će jedan od sekundarnih centara; Respiratora ima više nego dovoljno

Ministar Beroš odgovara na pitanja

Ministar Vili Beroš na službenoj Facebook stranici Vlade o koronavirusu – Koronavirus.hr u live chatu odgovara na pitanja građana.

Ministar na Vladinoj Facebook stranici Koronavirus.hr odgovara na pitanja građana.

Centar za prijem kod Arene

Ministar Beroš kazao je kako će u Areni Zagreb biti centar za prijem građana drugog stupnja.

Zaprimljeno je puno pitanja o zaštitnim maskama, gdje će se moći kupiti, budući da u puno ljekarna nema maski za lice.

Ministar Beroš kazao je kako je prvenstveno važno da zdravstveni radnici, policajci, sanitarni inspektori i slična zanimanja imaju dovoljno zdravstvene zaštite. Jedan šeik je donio veliku količinu zaštitnih maski, kazao je ministar te dodao kako se radi na nabavljanju većih količina maski.

Što je s otkazanim terminima pregleda, bilo je jedno od pitanja.

Bitno je da svi koji trebaju hitnu pomoć to i dobiju. Kasnije ćemo razgovarati i onima koji su zakinuti. Oni sa stanjima koji zahtijevaju adekvatan tretman će dobiti zdravstvenu zaštitu, kazao je ministar Beroš.

Rizik osoba s autoimunim bolestima

Osobe s autoimunim bolestima spadaju u rizične skupine kao i osobe starije životen dobi te kronični bolesnici te ministar apelira da se oni pridržavaju mjera.

Imamo 500 stacionarnih respiratora i 300 mobilnih je ako gledamo u postocima daleko veći broj od potencijalnog broj oboljelih, kada gledalo talijanski i kineski scenarij, kazao je ministar Beroš te dodao kako se radi o novom virusu te kako je potreban oprez.

Kako nastavlja raditi sanitetski prijevoz, zanimalo je jednog građanina.

U ovom trenutku nemam podataka da je sanitetski prijevoz diskunkcionalan na bilo kakvom nivou, postoje službe koje se bave time i uvjeren sam kako će one donijeti mjere i odluke prema potrebi. U ovom trenutnu nemam podataka da je disfunkcionalan. Ukoliko iskrsne problem, to će riješiti Ministarstvo.

Hoće li se postrožiti mjere putovanja trajektom?

Naša epidemiološka slika je još uvijek dobra. Mi kao stožer ne donosi ništa samostalno, već na temelju mišljenja struke. One su temeljene na mišljenju struke. S obzirom na trenutnu situaciju – ne. Razmišlja se o zabrani internih migracija.

Koja je cijena testova?

Ne mogu to odgovoriti, cijena je irelevantna, bitno je da ih ima dovoljno.

U Zagrebu je zaraženo 10 posto testiranih?

Svi pozitivno testirani u Zagrebu pribrojeni su ukupnom broju oboljelih. Činjenica je da je oko 10 posto testiranih u laboratoriju pozitivno, ali to je zato što se šalju samo selekcionirani bolesnici. To nije preslika stanja u cijeloj populaciji, kazao je ministar.

Što u vezi lijekova koji su se pojavili vani?

Struka jedina to može odgovoriti. Bilo je informacija o lijekovima koji djeluju, ali to se nije pokazalo točnim. Siguran sam da infektolozi znaju prepoznati što bi moglo biti od utjecaja, a što ne. Moramo biti objaktivni i ne nasjedati spinovima.

Moraju li vozači koji voze robu van države u samoizolaciju?

Da. Putevi opskrbe moraju biti otvoreni. Ali epidemiolozi su morali pronaći način kako da se ti vozači samoizoliraju. To je reguliran i propisan tijek robe i kamiona i vozača.

Zašto se tesiranja provode samo u Zagrebu?

Zato što smo testiranje omogućili samo sedam dana nakon što je test osmišljem, po čemu smo među prvima u Europi. Nakon što su se pojavili drugi testovi, omogučili smo još dva centra za testiranje u Zagrebu.

No, budući da se radi o novom genskom testu moramo biti iznimno oprezni budući da ako dođe do lažno negativnog testa to bi mogao biti problem. Svjedoci smo toga da se na tržištu pojavljuju brojni testovi.

Svjedoci smo da su Talijani vršili brojna testiranja pa im rezultati nisu dobri. Nijemci vrše otprilike jednak broj testiranja kao i mi.

Građani u trgovinama se ne pridržavaju preporuka za razmak između ljudi. Kako se toga pridržavati?

Još jednom apeliramo na svijest građana, njihovu odgovornost. Moramo misliti o vlastitiom, ali i tuđem zdravlju.

Pridržavanje razmaka je od osnovne važnosti. Mi možemo samo apelirati na ljude da se toga pridržavaju. Ponašajte se odgovorno prema sebi i prema drugima.

Što misli koliko će trajati epidemija?

Ništa ne mogu predviđati. Ono što daje razloga za optimizam jest činjenica da epidemija u Kini jenjava. Ja se osobno nadam da će to biti do šestog ili sedmog mjeseca. Mi se pripremamo na sve scenarije.

Koje su procjene broj zaraženih?

Imamo usporedne točke. Znamo koliko je broj bio u Kini, Italiju… Nije kraj epidemije. To su nam kriteriji.

Trebamo li jesti više voća i povrća zbog jačanja imuniteta?

To je uvijek dobrodošlo, ali to ne može biti jedina mjera borbe protiv virusa, najbolje je pridržavati se preporučenih mjera.

Što je s taksim službama?

Epidemiološka služba daje upute. Bilo bi dobro voziti se u daljini od vozača.

Zašto imamo toliko malo oporavljenih?

Jako smo oprezni oko oporavna budući da se radi o novom virusu. Uveli smo nove kriterije. Taj netko mora biti putpuno bez simptoma i mora imati dva negativna rezutata.

Koliko traje oporavak od dijagnoze do ozdravljenja?

To je individualno, netko ima gripu tri dana, netko deset dana. Većina virusnih bolesti ima dinamiku. Oporavak je duži od obične gripe.

Uskoro opširnije….

Facebook Komentari