Švagir: Sada vidimo epilog činjenice da smo turistička zemlja bez industrije

Gošća N1 Studija uživo bila je ekonomska analitičarka Andrea Švagir. Smatra da će Vlada morati ići s novim mjerama jer su sadašnje pre selektivne. Kaže i kako je ova epidemija koronavirusa pokazala što znači da smo turistička zemlja bez industrije i koliko je važno imati vlastitu prehrambenu industriju.

“Mjere su tek početak i vjerujem da će Vlada brzo donijeti novi niz mjera jer ove su sada selektivne i većinom su za male poduzetnike koji sad puno trpe u ovoj situaiciji. Odgoda plaćanja odgađa problem, a ako poduzetnici ne ostvaruju prihode onda im od odgode nema pomoći”, smatra ekonomska analitičarka Andrea Švagir.

Problem je i fiksnih troškova koje poduzetnicima ostaju. “Smatram da je izuzetno dobro što Vlada razmišlja o korekciji plaća u javnom sektoru”, rekla je i pojasnila da iz jučerašnjeg obraćanja premijera Plenkovića i nada se da u Vladi to planiraju.

Misli da zdravstvenim djelatnicima treba ostaviti plaće, ali svi drugi koji nisu toliko izloženi moraju snositi teret realnog sektora koji neće izdržati ovu situaciju.

“Svi oni koji su bili zakleti liberali i tvrdili da tržište sve regulira sada su jako za državni intervencionizam. Da nije tragično bilo bi smiješno. Ova situacija pokazala je koliko je važno imati snažnu ekonomiju i jasnu strategiju.

Sada vidimo i epilog činjenice da smo turistička zemlja bez značajnije industrije. Zato ćemo imati teške posljedice” kaže Švagir i dodaje i da trpe najveće tvrtke izvoznice koje su svojim poslovnim rezultatima financirale javni sektor.

Za Hrvatsku je izazov i što smo usmjereni na njemačko i talijansko gospodarstvo. Kaže i da se u ovoj situaciji vidi i koliko je važno imati vlastitu prehrambenu industriju.

O odluci banaka kaže da se svi snalaze kako znaju i da se vidi da nismo spremni za ovakve situacije. Likvidnost je najveći problem, ali ne treba gubiti snagu nego pokazati solidarnost i ostati hladne glave.

Kaže da treba i Vladi dati vremena da se konsolidira i snađe jer se situacija mijenja iz dana u dan. Za najavu Vlade oko podmirivanja minimalne plaće kaže da je svaka mjera dobrodošla i da one idu u selektivnom smjeru, ali vjeruje da će se i to promijeniti.

Facebook Komentari