Misteriozni šeik iz Emirata odlučio Hrvatsku počastiti bogatom donacijom, pa je Vlada RH odustala od kupnje

Hrvatska je dobila donaciju 11,5 tona zaštitnih maski za lice od bogatog šeika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, pa je Vlada danas otkazala posao vrijedan 19 milijuna kuna koji je bio dogovoren s pulskom tvrtkom koja je osnovana u studenom prošle godine.

Vlada je, naime, na telefonskoj sjednici stavila izvan snage prekjučerašnju odluku kojom se iz proračunske zalihe trebalo isplatiti gotovo 19 milijuna kuna za predujam tvrtki MEDICAL AND PHARM TRADING d.o.o. koja je trebala isporučiti milijune zaštitnih maski.

Donaciju je uputio jedan bogati šeik iz Abu Dhabija koji je htio ostati anoniman, s njime su hrvatske vlasti uspostavile kontakt prije mjesec i pol dana, ali je do realizacije, tvrde u Vladi, došlo danas.

Avion Croatia Airlinesa, sa zaštitnim maskicama, sletjet će u Zagreb oko 20 sati Premijer Plenković je rekao da su išli u nabavu jer je Hrvatskoj žurno potrebna zaštitna oprema, a sada kada je donacija reralizirana, odustalo se od posla.

U pulskoj tvrtki koja je dobila višemilijunski posao od kojega se na kraju odustalo kažu da nisu razočarani.

– Nema nikakvih problema. Nama je ovo bila dobra reklama. Danas smo dobili još 100 upita od privatnih tvrtki. Dostavit ćemo maske po najboljim cijenama. Dakle, bez komentara smo – kazao je Jutarnjem listu kratko vlasnik tvrtke Dominik Gjoni.

Vlasnik tvrtke ranije je pojašnjavao kako su braća i on otvorili tvrtku za promet lijekovima i medicinskim proizvodima, a upisani su u HALMED-ov očevidnik u studenom prošle godine. Nisu, rekao je, osnovali tvrtku kako bi prodavali maske, već druge proizvode, a spletom okolnosti ušli su, tvrdio je, u priču s maskama za druga tržišta jer imaju aranžman s tvornicom u Kini. U međuvremenu su Vladi poslali pismo namjere i ponudom koja je bila triput jeftinija od iduće ponude koju je dobio Stožer civilne zaštite.

No, budući da ova količina opreme neće biti dovoljna za sve što Hrvatsku čeka, danas je Ministarstvo gospodarstva uputilo poziv svim poduzetnicima koji su u mogućnosti proizvesti ili dobaviti medicinsku opremu i dezinfekcijska sredstva da se jave Ravnateljstvu za robne zalihe. Nacionalnom stožeru bit će potrebne zaštitne maske (kirurška, FFP2, FFP3), sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, respiratori/transportni ventilatori, te posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sustav.

Plenković obišao šatore pred KB-om Dubrava

Premijer Andrej Plenković posjetio je u petak smještajni kamp za oboljele od koronavirusa podignut ispred Kliničke bolnice (KB) Dubrava, pri čemu je istaknuo da je Hrvatska time pripremila ono što nema nijedna druga europska država.

Plenković je obišao šatore koje vojska podiže pred KB-om zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem i ministrom zdravstva Vilijem Berošom

“Zahvaljujem predstavnicima Hrvatske vojske, ministru Damiru Krstičeviću, načelniku glavnoga stožera, zapovjedniku Mladenu Fuzulu, svima koji su u ovako kratkom roku nakon našeg sastanka, koji je bio jučer ujutro prije Vlade, vrlo učinkovito i brzo ovdje u krugu KB-a Dubrava instalirali veliki broj šatora, koji su prilagođeni za prihvat pacijenata ako to bude potrebno”, rekao je Plenković novinarima pred bolnicom.

Što Hrvatska radi to nema ni jedna druga država u Europi

Kapacitet ležajeva u šatorima bit će oko 250 pacijenata, plus još 300 smještajnih jedinica neposredno u dva aneksa, a ako bude potrebno čitava bolnica bit će respiratorno središte, odnosno centar za tretiranje pacijenata u slučaju širenja epidemije Covid-19, poručio je Plenković.

“Ovo što Hrvatska danas radi, da imamo cijeli ekspedicijski kamp pretvoren za prihvat pacijenata, cijeli KB Dubrava stavljen na raspolaganje, to nema niti jedna druga država, ni u Europi, barem što ja znam”, naglasio je.

Ta vrsta pripreme dio je procesa započetog praktički od početka siječnja, rekao je Plenković, da budemo što spremniji i što otporniji odgovoriti na izazove.

Na novinarsko pitanje o povlačenju jučerašnje odluke Vlade o nabavci gotovo 19 milijuna kuna vrijedne medicinske zaštitne opreme, odgovoreno je kako će danas biti realizirana donacija 11,5 tisuća tona zaštitne medicinske opreme, koju je Hrvatskoj osigurao zasad anonimni šeik.

U varijanti kada Vlada još nije bila sigurna, prema informacijama i kontaktima koje je imao ministar Beroš, hoće li donacija po koju je otišao avion Croatia Airlinesa (CA) u Ujedinjene Arapske Emirate biti spremna, išlo se munjevito osigurati odgovarajući broj maskica i zaštitnih odijela.

“Kada smo danas ujutro shvatili da nema potrebe za tako naglom odlukom, nego upravo obrnuto, Ministarstvo gospodarstva je uputilo poziv svim proizvođačima i dobavljačima medicinske i zaštitne opreme, s popisom izglednih proizvoda koji će nam po uzoru na druge zemlje trebati, da kroz svoje distribucijske kanale ili proizvodne aktivnosti imaju spremne proizvode koje država u ovim okolnostima može otkupiti”, pojasnio je premijer.

Brzo ćemo reagirati na nedostatak opreme

“Ako Nacionalni stožer dobije informaciju od ministra zdravstva da nam zdravstvene ustanove polako troše svu ključnu opremu, od maskica do rukavica i zaštitnih odijela i svega ostaloga što treba, onda i mi moramo reagirati brzo”, kazao je.

Premijer je napomenuo da je Vlada spremna na “restrikcijske formate svih sastanaka”, kako bi se sve što bude moguće u slučaju potrebe rješavalo telefonom, video konferencijom ili elektronskom poštom.

“Mi smo pripravni imati i video konferencije za sjednice Vlade, isto tako i koordinacija. Čitav niz prilagodbi na operativno funkcioniranje je u tijeku. U ovoj fazi mi upravljamo krizom, ne upravlja ona nama. U slučaju veće eskalacije epidemije sve ovo će biti pripravno, to nema niti jedna druga zemlja”, ustvrdio je.

Radimo misleći unaprijed, prateći ne baš ugodna iskustva nekih drugih zemalja, i pokušavamo odgovoriti na najprimjereniji način, kazao je Plenković i poručio: “Mi ćemo donositi odluke brzo, ali isto tako hoću da iza svake odluke možemo stati i za sto godina, a ne samo iz dana u dan”.

Zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fazul izvijestio je da se u krugu KB-a Dubrava nalazi 25 šatora u koje se može smjestiti 220 ljudi. Dio kapaciteta je odvojen za tehničke potrebe.

Fazul je rekao da su trenutno podignuta 24 šatora, a 25-ti je u podizanju. Do večeras će biti montirani svi šatori i popratni elementi – noćni ormarići i sl.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da će se kapaciteti u Dubravi koristiti kada se popune kapaciteti Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

“Imamo točno planove, kada se popune kapaciteti Klinike za infektivne bolesti, koja ima 40 respiratora od kojih je u ovom trenutku samo jedan u funkciji, počinjemo s korištenjem ovih kapaciteta, a nadamo se da razmjer neće biti takav da ih moramo koristiti”, izjavio je Beroš.

Kaže da su izgradnja šatora ispred KB-a Dubrava i dodatni smještajni kapaciteti u Areni Zagreb zamišljeni kako se ne bi dogodila disperziranost teških i srednjih bolesnika u čitav bolnički sustav.

Prostor Arene Zagreb, gdje se od danas dopremaju ležajevi, predviđen je kao sekundarni centar za bolesnike koji nemaju tešku kliničku sliku i ne zahtijevaju primjenu kisika i druge oblike liječenja.

Što se tiče kapaciteta Arene, rekao je da su za početak planirali smjestiti 500 ljudi, međutim tamo ih može stati i do 1400.

Šatori ispred KB-a Dubrava zamišljeni su kao primarni centar, dodao je pojasnivši kako je zamisao struke da se za sada u njima liječe samo bolesnici kojima je potrebna primjena kisika, prenosi Jutarnji.

Facebook Komentari