HRejting: Ako je ikome na pameti sada rejting političkih stranaka, evo ga

Kao i svakog 20. u mjesecu, Dnevnik HTV-a donosi rezultate HRejtinga.

Istraživanje je za HRT provela agencija Promocija plus od 16. do 19. ožujka na najvećem uzorku od 1400 ispitanika koji jamči razinu pouzdanosti odgovora od 95%, uz statističku pogrešku samo +/- 2,62%.

Ima li kriza izazvana koronavirusom ikakav utjecaj na rejting stranaka?

Sve je isto kao i prošli mjesec, što je očekivano. Nikome sad političke stranke nisu na pameti pa u skladu s tim donosimo pregled trenutačnog stanja.

SDP i dalje prvi s 29,3% potpore. HDZ i dalje drugi s 2% manje, odnosno 27,3%. Miroslav Škoro i dalje treći. Usto i zadnji koji prelazi izborni prag. Trenutačno je na 10,5%.

Da nema predizbornih koalicija i da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, nijedna od preostalih 15 stranaka iz naše ankete ne bi vidjela Hrvatski sabor. To znači ni Most, koji i ovaj mjesec ne uspijeva prijeći 4% i ima 3,8%. HSS ima 2,5%. Iznad 1,5% još je samo Mislav Kolakušić koji ima 2%.

A onda slijedi podugačka lista onih ispod toga. Tih 12 redom – su: Bandićeva stranka (1,4%), Pametno (1,3%), IDS (1,3%), Suverenisti (1,1%) , HNS (1,1%), Živi zid (1,1%). Jedan posto potpore ili i manje od toga imaju: HSU (1,0%), Pernarova stranka (1,0%), Neovisni za Hrvatsku (0,9%), HSLS (0,8%), Start (0,8%), Glas (0,8%). Postotak birača koji još nisu odlučili komu dati svoj glas je 10,5%.

Usporedba ovih i prošlomjesečnih rezultata – tko raste, a tko pada?

Kad bi nam glavno mjerilo bila razina statističke pogreške HRejtinga od 2,95%, onda bi odgovor glasio: niti je itko rastao niti je itko padao. No u anketama su najvažniji trendovi.

A oni pokazuju da je SDP i u ožujku malo rastao – 0,14%. Narastao je i HDZ i to 0,41%. Ali kod stranke na vlasti to je prvi put nakon mnogo vremena i unatoč žestokoj unutarstranačkoj izbornoj kampanji.

Škorin rast u proteklih mjesec dana iznosi 0,61%. Pomaci u plus ili minus većine ostalih zanemarivi su. Iskazuju se u promilima.

Sutra ćete doznati i što javnost misli kako se s ovom krizom nosi država, a kako građani.

Facebook Komentari