Ako baš morate na put: Sve informacije na jednom mjestu

AŽURIRANO 20. ožujka

Na temelju članka 197. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, članka 47. stavka 2. točke 8. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Odluke o proglašenju epidemije bolesti koronavirusa na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ministar zdravstva donosi Odluku o izmjeni Odluke o posebnoj sigurnosnoj mjeri izolacije osoba u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru (samoizolacija)

U Odluci o posebnoj sigurnosnoj mjeri izolacije osoba u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru (samoizolacija), točka II. mijenja se i glasi:

Posebna sigurnosna mjera iz točke I. ove Odluke odnosi se na sve osobe koje dolaze iz sljedećih država/područja:

EUROPA
Talijanska Republika
Kraljevina Španjolska
Francuska Republika
Savezna Republika Njemačka
Švicarska Konfederacija
Kraljevina Danska
Kraljevina Švedska
Kraljevina Nizozemska
Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske
Republika Austrija
Kraljevina Belgija
Kraljevina Norveška
Češka Republika
Republika Finska
Helenska Republika (Grčka)
Republika Estonija
Država Izrael
Ruska Federacija
Republika Irska
Veliko Vojvodstvo Luksemburg
Republika San Marino
Republika Moldova
Republika Island
Republika Slovenija
Republika Albanija
Republika Poljska
Rumunjska
Portugalska Republika
Slovačka Republika
Mađarska
Republika Bjelarus
Republika Bugarska
Republika Makedonija
Bosna i Hercegovina
Ukrajina
Republika Srbija
Crna Gora
Republika Cipar
Republika Litva
Latvija
Malta

AZIJA
Narodna Republika Kina
Republika Koreja
Japan
Republika Singapur
Malezija
Republika Armenija
Republika Filipini
Socijalistička Republika Vijetnam
Brunej Darussalam
Kraljevina Kambodža
Mongolija
Demokratska Socijalistička Republika Šri Lanka
Kraljevina Tajland
Republika Indija
Republika Indonezija
Republika Maldivi
Islamska Republika Iran
Kraljevina Bahrein
Država Kuvajt
Ujedinjeni Arapski Emirati
Država Katar
Republika Irak
Kraljevina Saudijska Arabija
Islamska Republika Pakistan
Libanonska Republika
Narodna Republika Bangladeš
Guam
AUSTRALIJA
Australija
Novi Zeland
SJEVERNA AMERIKA
Sjedinjene Američke Države
Kanada
Zajednica Bahama
Jamaica
Republika Kostarika
Republika Panama
Dominikanska Republika
JUŽNA AMERIKA
Savezna Republika Brazil
Republika Čile
Argentinska Republika
Republika Kolumbija
Republika Peru
Republika Peru
Republika Ekvador
Republika Paragvaj
Republika Gvajana

AFRIKA
Kraljevina Maroko
Republika Tunis
Arapska Republika Egipat
Alžirska Narodna Demokratska Republika
Republika Južna Afrika
Republika Senegal
Republika Ruanda
Republika Kenija
Republika Kamerun
Posebna sigurnosna mjera izolacije određena ovom Odlukom primjenjuje se na sve osobe iz točke II. Odluke osim na osobe na koje se primjenjuje posebna sigurnosna mjera karantene sukladno Odluci ministra zdravstva o osnivanju karantene.

Odluka stupa na snagu s današnjim danom, 20. ožujka 2020.

AKTUALNE MJERE UNUTAR EUROPE

Austrija je ograničila promet iz susjedne Italije te je uvela provjere na granici sa Švicarskom. Suspendiran je prijevoz vlakom i avionom prema Švicarskoj, Španjolskoj i Francuskoj, a od srijede, 18.3. nema ni dozvola za slijetanje letova iz Ujedinjene Kraljevine, Nizozemske, Rusije i Ukrajine te se putnicima u inozemstvu preporučuje povratak preko drugih europskih zračnih luka. Noćas od ponoći, 20.3., uvodi pojačanu graničnu kontrolu sa Slovenijom i vjerojatno će važiti iste mjere kao na granici s Italijom, Lihtenštajnom, Švicarskom i Njemačkom. Okvirno to znači da će Slovencima ulazak u Austriju biti moguć sa zdravstvenom potvrdom koja dokazuje negativan test na koronavirus, ne starijom od četiri dana. Tranzit je kroz Austriju dopušten, ali bez zaustavljanja, piše slovensko Ministarstvo vanjskih poslova.

Bosna i Hercegovina proglasila je izvanredno stanje. Zabranjen je ulazak strancima koji dolaze iz: NR Kine (Wuhan), Južne Koreje, Japana, Italije, Irana, Francuske, Rumunjske, Njemačke, Austrije, Španjolske, Švicarske i Belgije. Izuzeti su vozači teretnih vozila i piloti te diplomatski predstavnici.

Crna Gora zatvorila je granice za strane državljane. U državu mogu ući samo građani Crne Gore.

Danska je uvela kontrole na svim granicama, aerodromima i lukama, kao i na mostu Oresund koji ju spaja sa Švedskom. Stanovnici, oni koji rade u Danskoj i državljani mogu ući, kao i oni koju su na putu prema Švedskoj, no ostalima to nije dopušteno.

Latvija je zabranila ulazak svima osim svojim državljanima i onima sa stalnim boravištem. Kretanje osoba i vozila preko zračne luke, luke, željeznice i graničnih prijelaza na vanjskoj granici Europske unije, kao i na graničnim prijelazima namijenjenim lokalnom graničnom prometu, osim teretnog prijevoza, zabranjeni su od 17. ožujka 2020. Ministar unutarnjih poslova i ministar vanjskih poslova mogu napraviti iznimke od kretanja osoba i vozila.

Mađarska je zatvorila granice za sav putnički promet.

Poljska je vratila kontrole na svoje schengenske granice.

Slovenija – Sav javni željeznički međunarodni putnički prijevoz je prekinut, kao i sav zračni promet.

Srbija – Svi granični prijelazi u Republici Srbiji zatvoreni su od danas, kako piše Ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

Slovačka je zatvorila sve granice i zračne luke za strane državljane koji ne mogu dokazati da borave u državi.

Švicarska je također objavila izvanredno stanje.

Preporučuje se svim građanima da odgode putovanja koja nisu nužna, u sve države i regije koje su u većoj mjeri zahvaćene novim koronavirusom

AŽURIRANO 19. ožujka

U Hrvatskoj je na snazi privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza koja je 19. ožujka stupila na snagu i vrijedi 30 dana.

AŽURIRANO 18. ožujka

Dogovorom Hrvatske i Slovenije zatvoreno je za pogranični promet 27 prijelaza. Pogranični promet podrazumijeva redoviti prelazak vanjske kopnene granice stanovnika pograničnog područja u svrhu njihova kretanja i boravka.

Zatvoreni su prijelazi: Lucija, Slum, Vele Mune, Lipa, Prezid II, Zamost, Blaževci, Prilišće, Pravutina, Obrež, Vivodina, Kašt, Novo Selo Žumberačko, Kraj Donji, Gornji Čemehovec, Draše, Plavić, Luke Poljanske, Mali Tabor, Klenovec Humski, Gornja Voća, Preseka, Sveti Martin na Muri, Čabar, Cvetlin, Zlogonje, Banfi.

EU zatvara vanjske granice

Čelnici zemalja EU-a dogovorili su u utorak putem video-konferencije 30-dnevno ograničenje za ulazak na svojim vanjskim granicama građanima trećih zemalja, te uspostavu brzih prometnih traka na unutarnjim granicama kako bi se osigurao normalan protok robe.
Ta odluka je u nadležnosti država članica i vlade država članica na vanjskim granicama trebaju je provesti. Odluka bi trebala vrijediti sljedećih 30 dana. Europska komisija također preporuča ukidanje blokade na unutarnjim granicama.
Komisija je u ponedjeljak predložila privremena ograničenja putovanja koja nisu nužna u EU osobama iz trećih zemalja, a da se ograničenja ne primjenjuju na državljane trećih država koje legalno rade u EU-u i na članove njihovih obitelji te na državljane EU-a koji se vraćaju doma iz trećih zemalja. Iz toga su također izuzeti liječnici, znanstvenici i prekogranični radnici.
Ograničenje ulazaka u EU trebalo bi omogućiti uklanjanje kontrola na unutarnjim granicama između samih država članica. Brojne države su uvele takve kontrole u pokušaju suzbijanja širenja epidemije koronavirusa.
Čelnici zemalja članica također su podržali mjere za pomoć gospodarstvu, zajedničke javne nabave zaštitne medicinske opreme i fleksibilnost u provedbi pravila o državnim potporama, piše koronavirus.hr.

Facebook Komentari