U Srbiji i Mađarskoj svi imaju moratorij na kredite, a u Hrvatskoj će Plenković, Horvat, banke i njima slični odlučivati tko će preživjeti ako preživi korona virus

Gost N1 Studija uživo bio je ministar gospodarstva Darko Horvat. Kaže da intenzivno rade na mjerama za ublažavanje posljedica koronavirusa na gospodarstvo. Upitan za pojedine detalje mjera zamolio je za strpljenje do sljedećeg tjedna.

“Pojedinačni zahtjevi će se morati podnositi bez obzira jeste li u statusu građanstva ili poduzetništva”, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat odgovarajući na pitanje kako će funkcionirati najavljeni tromjesečni moratorij na otplatu kredita.

Najavio je 140 milijuna tekuće likvidnosti kroz aranžmane HBOR-a i HAMAG Bicro, a kaže i da idu na europske fondove po milijardu kuna likvidnost. Najavio je i kredite od 1000 do 25 000 eura kroz HAMAG Bicro.

“Ide se prema tome da građani na jednostavan način dokažu da je njihov poslodavac ili poslovno okruženje došlo do pada gospodarske aktivnosti zbog koronavirusa. “Nema uniformnih mjera, bit će strogo specijalizirane za one koji trpe zbog koronavirusa.”

Od ponedjeljka najavljuje veliki set mjera koje će komunicirati online pa neće biti potrebe da se dolazi u poslovnicu banke. Veliki dio takvih aplikacija je na snazi u poslovnim bankama, a ubrzo će osposobiti HBOR i Hamag Bicro za to.

“Molim i tražim od građana jednu dozu strpljenja da bi dinamika bila što brža.”

Minimalna plaća, kaže, ide za zaposlenike koje je poslodavac ostavio na radnim mjestima država uskače s iznosom minimalne plaće i nitko neće biti izuzet iz te vrste pomoći.

“Jedna pomoć države ide u prilog poslodavcu gdje mu se financira iznos minimalne plaće kako se radnici ne bi otpuštali. Ako poslodavac ne može zadržati radnike oni idu na Zavod za zapošljavanje, a osigurana su sredstva da se kroz naknade tim ljudima pomogne ako završe na Zavodu za zapošljavanje”, kaže ministar.

Odgoda ili oprost?

“U ovom trenutku krenuli smo govoriti o odgodi, ali otvaramo si mogućnost da u sljedećim mjesecima odluke mijenjamo. Lako je danas biti kritičar, ali imati zadatak koji danas ima kolega Marić mislim da biti u ovakvoj situaciji nije nimalo lako. Dajemo mi sebi prvo do znanja da budemo odgovorni prema samom sebi, ova dva mjeseca moramo održati minimalne funkcije funkcionalnosti države”, rekao je.

“Prvi korak nam je stvoriti zakondavni okvir u kojem možemo donositi odluke, zahvaljujući tome samo danas će biti izglasano 17,18 novih zakonskih odredbi.”

Ministar je zaključno rekao da je prvi prioritet sprečavanje širenja virusa i zaštita zdravlja ljudi, a nakon toga ide sređivanje posljedica na gospodarstvo.

HUB se danas oglasio s podjednako tako nejasnim priopćenjem

Hrvatska udruga banaka u proteklom razdoblju sudjelovala je na sastancima s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske, Hrvatske narodne bake i Hrvatske banke za obnovu i razvitak te je proaktivno iznosila mjere s ciljem pomoći gospodarstvu Republike Hrvatske. Banke su predložile niz gospodarskih mjera s ciljem pomoći poduzećima i fizičkim osobama na čije je poslovanje utjecala epidemija korona virusa, napisali su uz nekoliko uopćenih i nejasnih točaka.

HUB priopćio poprilično nejasno hoće li i pod kojim uvjetima svi građani moći tražiti moratorij na otplatu kredita

No, u Srbiji je narodna banka potpuno jasna, moratorij svima koji žele bez ikakvih dodatnih uvjeta i bez naknada

“Narodna banka Srbije u koordinaciji s drugim državnim organima poduzima i poduzimat će sve što je neophodno da zaštiti stabilnost i u izvanrednim okolnostima olakša poziciju građana i privrede Republike Srbije. Svijest o neophodnosti odgovornog ponašanja svih tržišnih sudionika je u ovim osjetljivim trenucima od neprocjenjive važnosti za prebroditi teškoće s kojima se možemo suočiti”, kaže Tabakovićeva, navodi se u priopćenju NBS-a.

Moratorij je propisan za sve dužnike koji to žele (fizičke osobe, poljoprivrednike i poduzetnike i gospodarska društva), a podrazumijeva zastoj u otplati obaveza koji ne može biti kraći od 90 dana, odnosno od trajanja izvanrednog stanja, koje je uvedeno zbog pandemije.

U tom periodu dužnik neće biti u obavezi otplaćivati svoje obaveze po osnovu kredita, odnosno leasinga. Svakako, kažu u NBS, dužnici banke odnosno primaoci leasinga ni nakon početka primjene ovih mjera nisu spriječeni da redovno podmiruju svoje obaveze.

“Tokom trajanja izvanrednog stanja banka, kao ni davatelj leasinga neće obračunavati zateznu kamatu na dospjela a nepodmirena potraživanja i neće pokretati postupak izvršenja odnosno prinudne naplate, niti će poduzimati druge pravne radnje u cilju naplate potraživanja od klijenata”, kažu u NBS.

Srbi za razliku od Hrvata imaju svoju državu: Moratorij na otplatu kredita svima koji to žele na 90 dana, zbog korona virusa

Viktor Orban bio je najodlučniji u zaštiti Mađara:

Najhrabrije odluke u Europi stigle su iz Mađarske: Premijer Viktor Orban obustavio je plaćanje kredita za kompanije i stanovništvo do kraja godine

Facebook Komentari